maandag 4 september 2017
09-12-2017: Facebookbericht en fotoreportage van TrekkerTrekker.nl toegevoegd.
02-10-2017: artikel in Handel & Techniek toegevoegd aan de lijst met artikelen onderaan dit bericht.
29-9-2017: artikel in Nieuwe Oogst toegevoegd aan het overzicht onderaan.
12-09-2017: de video die Agrio gemaakt heeft over rhizomanie toegevoegd in de tekst en onderaan in het overzicht met verschenen reportages.
08-09-2017: de lijst met verschenen reportages aangevuld (zie onderaan dit bericht).Tevens een video met een korte impressie toegevoegd.
06-09-2017: onderstaande foto's plus nog 33 meer toegevoegd aan het Facebook fotoalbum.
05-09-2017: onderaan dit bericht de artikelen die in Boerderij (Vandaag) zijn verschenen over de Praktijkdag toegevoegd.
Op 31 augustus vond de Praktijkdag Suikerbieten plaats te Westmaas. Een initiatief van Wageningen University & Research en het IRS. Met ruim 30 standhouders en 750 bezoekers spreekt de organisatie van een succesvolle editie. Ook het weer werkte uitstekend mee, van tevoren viel een dusdanige hoeveelheid regen, dat werkzaamheden op het land tot na de Praktijkdag Suikerbieten moesten wachten. Hierdoor waren veel telers in de gelegenheid om naar Westmaas af te reizen en kon het evenement niet alleen rekenen op bezoekers uit het zuidwesten, maar ook uit andere delen van Nederland.
(Foto: WUR)
31 Augustus begon bewolkt en regenachtig, na een flinke bui klaarde het op en werd het later op de ochtend zonnig.
De bedrijvenmarkt van de Praktijkdag was van 9 tot 18 uur. Na een kort openingswoord van Frans Tijink (IRS) begonnen de geleide rondleidingen.
Op 4 tijdstippen konden belangstellenden zich verzamelen bij een van de 3 verzamelzuilen op het plein. Vanaf daar werden ze meegenomen door een tijdbewaker/begeleider van hoofdsponsor Suiker Unie (foto: WUR).
De onderwerpen rassenproef bietencysteaaltjesresistente suikerbieten, proef met meststoffen en groeibevorderaars en niet-kerende grondbewerking konden de hele dag door volop op belangstelling rekenen. In totaal zijn 12 groepen met zeer geïnteresseerde bezoekers bij de sprekers geweest.
Martijn Leijdekkers (links met microfoon) van het IRS verving collega Noud van Swaaij en lichtte de bezoekers in over het rassenonderzoek in Nederland in het algemeen en in Westmaas in het bijzonder.
Peter Wilting (IRS) gaf uitleg bij de 12 objecten die in de proef met meststoffen en groeibevorderaars liggen.
Derk van Balen (WUR) gaf uitleg bij het onderdeel niet-kerende grondbewerking, zelf noemt hij het liever ‘gereduceerde grondbewerking’ (foto: WUR).
Over dit onderwerp was genoeg te vertellen en te bediscussieren.
Een ander onderwerp dat leeft en waar veel interesse voor is, is vermindering bodemverdichting. Leen Ampt (rechts met microfoon) geeft uitleg over het streven van H-WodKa om het transport op de akker met minder dan 1 bar druk in de band uit te voeren (zie band op de voorgrond).
Tamme van der Wal van AeroVision (met microfoon) gaf uitleg over satellietbeelden en drones als hulpmiddelen bij gewasscouting. Hier ontstonden vaak interessante discussies waarbij de bezoekers goed mee deden.
Tamme’s collega Jeroen Verschoore (AeroVision), in het midden met microfoon, nam af en toe de microfoon van hem over.
Ook in de regen hadden de bezoekers aandacht voor de rooikwaliteit. Frans Tijink (IRS) liet zien dat met aandacht voor het rooiwerk nog veel (geld) te winnen is en dat goed rooiwerk vakwerk is.
Ook ’s middags toen het weer een stuk beter was, was er ook nog steeds aandacht voor de uitleg bij de 3 bietenhoopjes met verschillende instellingen.
Bram Hanse (links) en Ellen van Oorschot (bij de microscoop), van IRS-Diagnostiek, lieten verschillende symptomen van ziekten en plagen in de suikerbietenteelt. In deze ruimte hing een poster met meer uitleg over diagnostiek, zie foto hieronder:
Agrio heeft tijdens de Praktijkdag opnames gemaakt van diagnostiek en rhizomanie. In de video komt Bram Hanse (IRS) uitgebreid aan het woord over doorbraak rhizomanieresistentie. Zie onderstaande video die op Akkerwijzer is gepubliceerd op 12 september:
Bram Hanse en Ellen van Oorschot hadden diverse voorbeelden van aantastingen, en ter vergelijking een gezonde biet, uitgestald. De Diagnostiekservice biedt het IRS via de teeltadviseurs aan. Komt een teler samen met zijn adviseur niet achter de oorzaak van een bepaald probleem/schade, dan kan de teeltadviseur een monster insturen naar het IRS.
Elma Raaijmakers (IRS) leidde de groepen langs 10 verschillende groenbemesters(mengsels) en liet zien dat groenbemesters hele goede dingen kunnen doen, maar dat je wel precies moet weten welke ziekten, plagen en onkruiden op het perceel spelen. Want sommige groenbemesters kunnen ook ongewenste bijeffecten hebben.
Bij aanvang van de rondleidingen ontvingen de meeste bezoekers een bundel met achtergrondinformatie. Diegenen die deze informatie moest missen of andere geïnteresseerden, kunnen de uitgereikte hand-out hier vinden (klik op onderstaande afbeelding voor de pdf):
Op en rond het plein waren diverse onderdelen en stands van de bedrijvenmarkt te vinden (foto: WUR).
Naast rooimachines was er ook aandacht voor overlaadwagens om suikerbieten van de rooier naar de rand van het perceel of het erf te brengen (foto:WUR).
In de loods van Proefbedrijf Westmaas ging de uitgebreide bedrijvenmarkt verder.
(foto:WUR)
IRS-collega’s Marco Bom, Annemarie Naaktgeboren en Simone van Gameren in de stand van het IRS.
In de stand van het IRS kon onder andere de interactieve video ‘Wortelrot in beeld’ op een touchscreen bekeken worden. Heeft u het gemist en toch interesse, klik dan op bovenstaande link.
Alice Leijten en Olaf Hartsema gaven in de stand van Wageningen University & Research uitleg over onder andere Focus on Farming.
De stand van Suiker Unie was dicht bij de catering en …
.. bij de afgedekte bietenhoop (foto’s: WUR).
De catering werd verzorgd door Time-Out.
In de Street Cuisine van Time-Out konden bezoekers gratis Oerfriet van Aviko halen (foto: WUR).
En daar werd dankbaar gebruik van gemaakt!
De dag werd benut om de nieuwste actualiteiten en trends op te doen voor de eigen bietenteelt. Met veel netwerken met collega’s en vertegenwoordigers van belangrijke bedrijven en instellingen in en rondom de bietenteelt.
Volop ruimte voor vakgesprekken op de bedrijvenmarkt. Nog meer foto's van de bedrijvenmarkt zijn toegevoegd aan het Facebook fotoalbum over deze dag.
Verder wil de organisatie hoofdsponsor Suiker Unie, alle deelnemende bedrijven (zie lijst hieronder), andere betrokkenen, medewerkers, vrijwilligers (zoals de dames op de foto die de programmaflyers uitdeelden bij binnenkomst), …
…, maar ook de EHBO bedanken. Die gelukkig werkeloos kon blijven toekijken (foto: WUR).
Met dank aan de de parkeerwachten van AB en de rijplaten verliep het parkeren, ondanks de regen, vlekkeloos.
(Foto: WUR)
Organisatoren WUR en IRS kregen veel positieve reacties tijdens en na de Praktijkdag, hartelijk dank daarvoor.
Wij willen hierbij de hoofdsponsor, deelnemende bedrijven/organisaties en medewerkers aan deze dag bedanken:
Suiker Unie, ADAMA Northern Europe B.V., AeroVision B.V., AgriVer BA, Agrometius bv, Agro-Vital, Bandenservice Zuid-West B.V., Betaseed GmbH, Boer Bewust, Loonbedrijf Breure, CZAV, DSV zaden BV, Farmstore, Van Gemeren Mechanisatie B.V., Grimme Nederland B.V., De Groene Vlieg, Homburg Holland, H-WodKa, Van Iperen BV, Kongskilde Agriculture, Kverneland Group Benelux, KWS Benelux B.V., Overwater Assurantie en Rentmeesters, Pype Agro & Geo textiles, Rabobank Het Haringvliet, ROPA Fahrzeug und Maschinenbau GmbH, SESVanderHave Nederland BV, Soiltech Solutions, Strube Nederland, Syngenta, Vereinigte Hagel, Frans Vervaet B.V. en WPA Robertus.
Diverse andere organisaties hebben deze dag ook reportages gemaakt:
Contact: Jurgen Maassen
Ook op de hoogte blijven van het laatste bietennieuws?
Meldt u aan voor onze gratis nieuwsbrief