dinsdag 28 juni 2016
Vijf bladschimmels kunnen in suikerbieten veel schade veroorzaken. Dit kan bij stemphylium en cercospora leiden tot meer dan 40% opbrengstderving. De mate van schade is afhankelijk van het tijdstip van infectie en de mate van aantasting. Opbrengstderving voorkomen is de insteek van de bladschimmelbestrijding. Welk fungicide u het beste kunt kiezen, hangt af van de bladschimmel die uw gewas aantast (roest, meeldauw, ramularia, cercospora of stemphylium). Goede en tijdige herkenning ervan voorkomt onnodige bespuitingen en zorgt voor een effectieve bestrijding. Dat wil zeggen: het juiste tijdstip en het juiste middel.
Daarnaast in deze pdf nog twee kaders; een over de bladschimmelwaarschuwingsdienst en een over de officiële naam van stemphylium.
Contact:
Bram Hanse
Uitgave: 28-06-2016
Vakblad: IRS Informatie in Cosun Magazine, nr. 3, pag 14-15, juni 2016
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.