zaterdag 1 juli 2000
In 1999 werd in de loop van de zomer voornamelijk op de zandgronden, naast rhizoctonia, regelmatig natrotverschijnselen waargenomen. Waarschijnlijk werd dit vaak secundair door fusarium veroorzaakt. Een aantal inzendingen betrof lage suikergehalten bij gebruik van rhizomanieresistente rassen. In het merendeel werd het rhizomanievrius gevonden, maar er waren ook gevallen van het bietenbodemvirus (BSBV). Ingezonden monsters met het verzoek om identificatie van bladvlekken betrof in de meeste gevallen Cercospora beticola. Bij de vroege inzendingen was het uitsluitend de bacteriële bladvlekkenziekte Pseudomonas spp, die weinig schade veroorzaakt. Eén zeldzame aantasting is gevonden in Wijnandsrade, waar de penwortel van beneden af werd aangevreten, wat in het uiterste geval een holle wortel opleverde. De aantasting leek het meest op die van een woelrat.
Contact:
Willem Heijbroek
Uitgave: IRS Jaarverslag 1999
Publicatie:
De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.