Bodemgebonden schimmelziekten 2000 Beheersen van Rhizoctonia solani met resistente rassen, fungiciden, vanggewassen en antagonsiten Pagina printen

zondag 1 juli 2001

Rhizoctoniaresistente rassen bieden geen soelaas bij een vroege aantasting van Rhizoctonia solani. Het experimentele ras D 9806 gaf op proefvelden met een late aantasting de hoogste suikeropbrengst. Op een proefveld met kunstmatige besmetting van R. solani vertoonde het experimentele ras FC 709-2 de minste aantasting na inoculatie met de isolaten 32 en 225. Bladrammenas en gele mosterd hebben een positief effect op de opbrengst van suikerbieten bij rhizoctoniabesmetting. Noch van de antagonist Verticillium bigattatum noch van het verwijderen van bladresten werd een effect gevonden ten opzichte van het toetsgewas Auris. Toevoeging van de fungicide IRS 632 in verschillende doseringen gaf geen aantoonbaar verschil in plantbestand en opbrengst. Uit de resultaten in de kas bleek dat toevoeging van IRS 632 zinvol is bij en dosering 2x de standaardhoeveelheid. Een hogere dosering is fytotoxisch.

Contact: Hans Schneider
Uitgave: IRS Jaarverslag 2000

Publicatie:

« Terug naar publicaties

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Infectiewaarden stemphylium

Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

 

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.