Waardplantrelaties geel bietencysteaaltjes voor groenbemesters Pagina printen

woensdag 1 april 2009

Op zand- en lösspercelen is het voor telers sinds 2006 verplicht om na de teelt van maïs een groenbemester te zaaien. De verwachting is dat het probleem van het geel bietencysteaaltje groter zal worden op zandgronden wanneer telers niet de juiste groenbemester kiezen. Doel van dit onderzoek was de waardplantstatus van diverse groenbemesters voor het geel bietencysteaaltje vast te stellen. Om dit te kunnen vaststellen is een klimaatkamertoets uitgevoerd, waarbij het aantal gevormde cysten op de wortels is geteld. Daarnaast is een veldproef uitgevoerd om de vermeerdering in het veld voor de diverse gewassen vast te stellen. Biet, bladkool, vatbare bladrammenas ‘Siletta Nova’, vatbare gele mosterd ‘Gisilba’ en koolzaad vermeerderen het geel bietencysteaaltje sterk. Perzische klaver vermeerdert het aaltje matig. Alexandrijnse klaver vermeerdert het aaltje slecht en de resistente bladrammenasrassen ‘Corporal’ en ‘Terranova’ en gele mosterd ‘Achilles’ en ‘Abraham’ vermeerderen het geel bietencysteaaltje niet. Voor stamslabonen en voederwikke kunnen uit deze resultaten geen conclusies worden getrokken. Op basis van dit onderzoek kan worden geconcludeerd dat de bladrammenas- en gele mosterd-rassen die resistent zijn tegen het witte bietencysteaaltje, dit ook lijken te zijn tegen het geel bietencysteaaltje. Uit deze resultaten blijkt dat een teler beter geen bladkool of koolzaad kan zaaien na de teelt van maïs als het perceel besmet is met het geel bietencysteaaltje. Er kan dan beter gekozen worden voor bladrammenas ‘Corporal’ of ‘Terranova’ of gele mosterd ‘Achilles’ of ‘Abraham’. Lees meer hierover in dit rapport.

Contact: Elma Raaijmakers
Uitgave: Rapport in opdracht van Actieplan Aaltjesbeheersing

Publicatie:

« Terug naar publicaties

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Infectiewaarden stemphylium

Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

 

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.