Verspreiding van witte bietencysteaaltjes (Heterodera schachtii) en gele bietencysteaaltjes (Heterodera betae) in Nederland Pagina printen

woensdag 4 april 2012

In de jaren tachtig zijn schattingen gedaan dat ongeveer 50 tot 60 procent van de bietenpercelen besmet zijn met bietencysteaaltjes. Het is echter nooit gemeten. Daarom is in 2005 en 2006 besloten om grondmonsters van bietenpercelen uit heel Nederland te laten analyseren op de aanwezigheid en de hoeveelheid bietencysteaaltjes.
 
In samenwerking met Blgg in Oosterbeek is de bietencysteaaltjesbesmetting landelijk in kaart gebracht. Daartoe is een willekeurige selectie gemaakt uit de monsters van Blgg. Deze monsters waren oorspronkelijk genomen voor analyse op bemestingstoestand van de bouwvoor en kwamen van percelen waarvan een teler had aangegeven in het jaar daarna suikerbieten te willen telen. Uit deze selectie zijn in totaal 238 monsters van percelen in 2005 en 237 monsters van percelen in 2006 op bietencysteaaltjes onderzocht.

Hieruit bleek dat:
  • 41% van alle bietenpercelen in Nederland besmet is met het wit bietencysteaaltje;
  • 1,5% van alle bietenpercelen in Nederland besmet is met het geel bietencysteaaltje;
  • de zwaarste besmettingen met het witte bietencysteaaltje voorkomen op de Zeeuwse eilanden, in West-Brabant en Noord- en Zuid-Holland;
  • de zwaarste besmettingen met het geel bietencysteaaltje voorkomen op de zandgronden in het zuidoosten van Nederland.   

Contact: Elma Raaijmakers
Uitgave: IRS-publicatie 12-P-01

Publicatie:

« Terug naar publicaties

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Infectiewaarden stemphylium

Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

 

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.