Ziekten en plagen in 2004 Pagina printen

donderdag 30 september 2004

In 2004 zorgden vrijlevende aaltjes, schieters en aardappelopslag voor de grootste problemen. De mate van aantasting verschilt van perceel tot perceel; zo vormden op enkele percelen 90% van de bieten schieters. Voor aardappelopslag is er maar één effectieve vorm van bestrijden: glyfosaat. Inzicht in de besmettingsgraad door regelmatig grondmonsteronderzoek en een gezond bouwplan kunnen problemen met (vrijlevende) aaltjes voorkomen. Door afdoende neerslag bleef de problematiek van bietencysteaaltjes, zoals die zich in 2003 voordeed, uit. De problemen van cercospora en rhizoctonia waren gering. Wel werd er een toename van de bladschimmels meeldauw en roest geconstateerd.

Contact: Hans Schneider, Jan Wevers
Vakblad: Cosun Magazine, oktober 2004, nr. 7; CSM Informatie, september 2004, no. 545

Publicatie:

« Terug naar publicaties

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Infectiewaarden stemphylium

Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

 

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.