Rhizomanie alleen met resistentie te tackelen Pagina printen

donderdag 27 juli 2017

Een resistentiedoorbrekende rhizomanievariant rukt op in bietentelend Nederland. In 2017 is al bijna 20% van de bietenpercelen ingezaaid met een ras met een aanvullende rhizomanieresistentie. De schade door een besmetting van een resistentiedoorbrekende variant kan oplopen tot 30% van de financiële opbrengst. Op basis van een interview met IRS-onderzoeker Bram Hanse heeft Luuk Meijering dit artikel voor Boerderij geschreven. In het artikel wordt opgeroepen om vooral goed in het veld te gaan kijken. Een duidelijke indicatie in het groeiseizoen van een doorbraak zijn de zogenoemde blinkers. Dit zijn bieten met een steilere bladstand, gestrekte bladsteel en een lichtere bladkleur. Bij minder dan 2% blinkers egaal verspreid over een perceel hoeft er niets aan de hand te zijn. Doordat de biet een kruisbestuiver is, zijn er altijd wel een paar planten die geen resistentiegen mee hebben gekregen. Staan er meer blinkers in een perceel of staan ze pleksgewijs bij elkaar, dan is er sprake van een nieuwe variant van het rhizomanievirus in het perceel. Een valkuil bij de herkenning is dat bij een egale besmetting de symptomen nauwelijks opvallen.

Contact: Bram Hanse
Uitgave: 25-07-2017
Vakblad: Boerderij jrg.102, nr.43, pag. A20-A21, 25-07-2017

Publicatie:

« Terug naar publicaties

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Infectiewaarden stemphylium

Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

 

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.