Invloed van diverse populaties van het witte bietencysteaaltje (Heterodera schachtii) op de vermeerdering en het wortelgewicht van suikerbieten Pagina printen

maandag 24 maart 2014

In 2009 zijn bij Diagnostiek in meerdere monsters grote hoeveelheden witte bietencysten op de wortels van bietenplanten aangetroffen. Op de percelen waar deze monsters vandaan kwamen, werden partieel resistente rassen geteeld en zijn zelfs bietenplanten weggevallen als gevolg van de aantasting door het witte bietencysteaaltje (Heterodera schachtii). Opvallend was ook dat bij veel planten de hoofdwortel was afgestorven. Naar aanleiding hiervan zijn verschillende populaties bietencysteaaltjes in de klimaatkamer onderzocht op de mate van virulentie bij bietenrassen met verschillende resistenties.

Bij geen enkel ras was er een significant verschil in wortelgewicht tussen de verschillende populaties. De verwachting was, gezien de symptomen bij diagnostiekmonster 09-090, dat de wortels van deze populatie een significant lager wortelgewicht zou hebben dan van de andere herkomsten. De conclusie is dat de plantwegval op het betreffende perceel in 2009 niet veroorzaakt is door de virulentie van de populatie. Wellicht dat de weersomstandigheden ervoor hebben gezorgd dat er in korte tijd zeer veel larven de plant binnendrongen en dat ook partieel resistente rassen hier niet tegen kunnen.

Conclusie is dat vooralsnog geen populaties van het witte bietencysteaaltje in Nederland zijn aangetroffen die een verhoogde virulentie op de partieel resistente rassen vertonen.

Contact: Elma Raaijmakers
Uitgave: 24-03-2014
Vakblad: IRS publicatie 14P02

Publicatie:

« Terug naar publicaties

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Infectiewaarden stemphylium

Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

 

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.