vrijdag 13 juli 2018
Op vrijdag 29 juni en dinsdag 10 juli zijn er twee geslaagde workshops gegeven door het IRS om ziekten en plagen in suikerbieten te kunnen herkennen. Op beide dagen is deze bezocht door 40 teeltadviseurs. In dit bericht vindt u een impressie van deze workshops.
Tijdens de workshops zijn ook twee presentaties gegeven, die u hier kunt terugvinden:
- Bladschimmelbeheersing 2018;
- Verbod neonicotinoiden en de gevolgen voor de insectenbestrijding
Contact:
Elma Raaijmakers, Bram Hanse en Ellen van Oorschot
Foto 1. Bram Hanse begon met een uitleg over de herkenning van bladschimmels. Daarbij stond hij ook stil bij de verminderde gevoeligheid en resistentie van cercospora van diverse herkomsten.
Foto 2. Vervolgens besprak Bram Hanse de gevolgen voor de bladschimmelbestrijding en de keuze van middelen voor de beheersing in 2018.
Foto 3. Vervolgens werd in het nieuwe BeetLab de workshop gehouden voor de herkenning van ziekten en plagen. Bram Hanse geeft uitleg bij de diverse bladmonsters met symptomen van bladschimmels en nutriëntengebreken.
Foto 4. Hier een bladmonster met mangaangebrek, wat makkelijk te verwarren is met de bladschimmel stemphylium.
Foto 5. Ook was er tijdens de workshop aandacht voor de herkenning van problemen aan wortels, veroorzaakt door rhizomanie, bodemschimmels, een te lage pH en aaltjes.
Foto 6. Ellen van Oorschot laat de deelnemers aan de workshop zien hoe bietencysten zijn te zien op de wortels.
Foto 7. Tijdens de workshop geeft Elma Raaijmakers een demonstratie hoe bodeminsecten opgespoeld kunnen worden uit grond.
Foto 8. Het bekijken van springstaarten op het wateroppervlak.
Foto 9. Het opspoelen van grond kan ook gebruikt worden om de veroorzaker van dit probleem, namelijk ritnaalden, inzichtelijk te maken.
Foto 10. Een bietenplant met gele bladeren veroorzaakt door vergelingsziekte. Deelnemers discussiëren over de oorzaak en de bestrijding van de vector van dit virus, de bladluis.
Foto 11. Na de workshop geeft Elma Raaijmakers uitleg over de herkenning van bodem- en bladinsecten en de gevolgen voor de bestrijding vanaf 2019, wanneer neonicotinoïden niet meer zijn toegelaten.
Foto 12. Daarin geeft Elma Raaijmakers ook toelichting over de effectiviteit van Force, Vydate 10G en Sombrero op de beheersing van diverse bodem- en bladinsecten.
Contact: Bram Hanse,Elma Raaijmakers
De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.