Bietenopslag bron van vergelingsvirussen Pagina printen

vrijdag 12 maart 2021

Ondanks de koude periode zijn op sommige percelen toch bietenkoppen zichtbaar die weer uitlopen. Met name daar waar sneeuw heeft gelegen is dit het geval. Het advies is om achtergebleven bieten met blad en opslag uit bietenkoppen in percelen te bestrijden om verspreiding van vergelingsziekte vroeg in het seizoen te beperken.

NVWA-Teeltvoorschrift vergelingsziekte
In het najaar van 2020 waren op sommige percelen grote plekken vergelingsziekte zichtbaar. Om verspreiding van vergelingsziekte tegen te gaan, heeft de NVWA een teeltvoorschrift, waarin staat dat bieten met bladvorming niet voorhanden of in voorraad mogen zijn en anders vernietigd moeten worden. Dit geldt ook voor voederbieten. Meer informatie hierover op de website van de NVWA.
Dit voorschrift geldt officieel niet voor rode bieten, toch kunnen deze ook een virusbron zijn.

Bietenopslag op percelen
Bietenopslag is vooral te vinden op percelen waar niet is geploegd, maar ook op kopakkers zijn ze zichtbaar. Als deze bietenresten vorig jaar virus hadden, dan vormen zij een belangrijke bron van vergelingsziekte. Bladluizen kunnen vroeg in het seizoen het virus oppikken en in april of mei overbrengen naar jonge bietenplanten in de bietenpercelen.

Op de najaarsbewerkte gronden betreft dit in veel gevallen percelen met granen. Het advies is om bij de onkruidbestrijding in granen te kiezen voor middelen die ook opslag van suikerbieten bestrijden. In granen zijn ALS-herbiciden, zoals Capri Twin en Altantis Star effectief op opslag van standaard bietenrassen, terwijl op Conviso Smart rassen deze middelen niet werken.
Tegen opslag van Conviso Smart rassen is de combinatie MCPA + Starane Top het meest werkzaam.


Foto 1. Om verspreiding van vergelingsziekte tegen te gaan, is het advies om opslag van bieten te bestrijden.

Contact: Elma Raaijmakers,Sjef van der Heijden

« Terug naar nieuws

Bladschimmelwaarschuwing

De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Infectiewaarden stemphylium

Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

 

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.