dinsdag 9 juni 2020
Bij diagnostiek zijn er al meerdere monsters binnengekomen met knobbels op de wortels veroorzaakt door wortelknobbelaaltjes.
Schade door wortelknobbelaaltjes
Wortelknobbelaaltjes zorgen ervoor dat bietenplanten in groei achterblijven. In het veld komt dit vaak pleksgewijs voor. Op het moment van gewassluiting is dat zeer goed zichtbaar. De hoofdwortel stagneert in groei en er ontstaan grote aantallen knobbels op de zijwortels. In deze knobbels vermeerderen de wortelknobbelaaltjes, wat leidt tot een hogere populatie in de volgteelt. Ook kan de plant extra zijwortels vormen. Hierdoor is de wortelopbrengst lager. Na het zaaien van de bieten zijn er geen maatregelen meer beschikbaar voor de beheersing van schade.
Er zijn vier soorten wortelknobbelaaltjes, die schade kunnen veroorzaken in suikerbieten:
Schade in suikerbieten is te beperken door te kiezen voor niet-waardgewassen in de rotatie en of granulaat (Vydate) bij het zaaien. De waardgewassen zijn afhankelijk van het soort wortelknobbelaaltje, daarom is het belangrijk dat bij het constateren van wortelknobbelaaltjes de teler de soort laat bepalen. Meer informatie hierover is te vinden op https://www.aaltjesschema.nl/. Mogelijk zijn wortelknobbelaaltjes in de toekomst ook te beheersen door gebruik te maken van resistente rassen. Lees meer hierover in dit bericht.
Meer informatie
Wilt u meer weten over de soorten aaltjes en maatregelen om in dit in de toekomst te kunnen voorkomen? Raadpleeg dan de Teelthandleiding ‘Aaltjes’.
Foto 1. Knobbels op de wortels veroorzaakt door wortelknobbelaaltjes.
Contact: Elma Raaijmakers
De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.