maandag 8 juni 2020
De afgelopen dagen trokken er buien over het land, soms in combinatie met veel wind en op enkele plaatsen hagel. De wind, regen en hagel, eventueel in combinatie met opspattende grond, veroorzaken beschadigingen van het bietenblad. Dit zijn invalspoorten voor de bacterie pseudomonas. Deze bacterie zit in de grond en komt met opspattend water op de bladeren terecht. Is daar een wondje (door wind, hagel, vraat of zelfs hevige neerslag) dan kan pseudomonas het blad binnendringen en na enkele dagen tot een week vlekjes veroorzaken in het suikerbietenblad. De vlekjes van pseudomonas kunnen zich niet uitbreiden als er geen nieuwe wondjes ontstaan en er geen water is.
Geen sporendragers en sporen zichtbaar
De typische vlekjes van pseudomonas lijken sterk op cercospora. Een goede loep (eventueel op uw smartphone of tablet) is nodig om het verschil te zien: bij pseudomonas is het vlekje ‘leeg’ en ingezonken. Bij cercospora zijn sporendragers en sporen zichtbaar. Bij twijfel: laat uw teeltadviseur een bladmonster sturen naar IRS Diagnostiek! Pseudomonas is een bacterie die men niet kan en hoeft te bestrijden.
Foto 1. Pseudomonas-aantasting op het bietenblad. De bacterie maakt gebruik van beschadigingen van het blad om te infecteren.
Foto 2. Bladvlekje veroorzaakt door pseudomonas. Het aangetaste weefsel scheurt makkelijk en het vlekje is ‘leeg’, er zijn geen schimmelsporen te zien met een loep.
Contact: Bram Hanse
De rode gebieden zijn gewaarschuwd door de bladschimmelwaarschuwingsdienst. Klik op het gebied om de waarschuwing te lezen. Klik hier om de kaart te openen.
Meer informatie over bladschimmels vindt u ook op de bladschimmelpagina.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.