‘Klaar voor 2016 en later?’ was de titel van de presentaties die drie IRS-ers hebben gehouden op in totaal tien van de Suiker Unie Teeltvergaderingen. Daar vulden zij geheel of gedeeltelijk het teeltdeel van de vergaderingen. Eens in de drie jaar is een IRS-er te gast bij de Suiker Unie Teeltvergadering in een bepaalde regio. Dit jaar was dat op de noordelijke lichte gronden en op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. Voor iedereen die geweest is, en nog even terug wil kijken, geven we hieronder een samenvatting. Ook waar meer info te vinden is. Uiteraard ook voor mensen die niet geweest zijn, maar toch graag nog wat meer informatie willen over de onderwerpen. Niet alle onderwerpen zijn (op dezelfde manier) op iedere vergadering gepresenteerd, hieronder de onderwerpen die op 1 of meerdere vergaderingen gepresenteerd zijn:
Rhizomanie
Let in alle regio’s op rhizomaniesymptomen in suikerbieten.Tip: gebruik het mes dat u van Suiker Unie kreeg op de teeltvergadering om de vaatbundels in de wortels te bekijken.
Als blinkers in plekken/stroken of meer dan 2 tot 5% verspreid over het perceel voorkomen, zet dan ras met aanvullende rhizomanieresistentie in.
Deze aanvullend rhizomanieresistente rassen geven in proeven tot 30% hogere financiële opbrengst dan rhizomanieresistente rassen.
Alle vijf bladschimmels bestrijden om kans op schade te minimaliseren.
Spuiten bij eerste bladschimmelaantasting/-vlekjes in perceel.
Waarnemen welke bladschimmel wanneer in een perceel komt is belangrijk voor bespuitingstijdstip en middelkeuze.
Voor herkenning is een loepje onmisbaar.
Op diverse teeltvergaderingen is de Leuchtturm PhoneScope lens voor smartphones getoond. Sjaak Kolff (Suiker Unie) attendeerde ons op dit hulpmiddel uit de postzegel- en muntenverzamelaarswereld. In onderstaande film van CoinWorld wordt het gebruik van het loepje gedemonstreerd:
Enkele zaken/webshops waar deze lens wordt aangeboden (in alfabetische volgorde):
Tijdens het ‘bladschimmelseizoen’ kunt u alle informatie over bladschimmels vinden op de bladschimmelpagina.
Bietencysteaaltjes
Twee soorten bietencysteaaltjes (bca): wit en geel.
Geel komt voornamelijk op zandgrond in het noord- en zuidoosten voor.
Een ruime gewasrotatie is minder risicovol op vermeerdering/schade door geel bietencysteaaltje.
Gebruik resistente groenbemesters voor afname geel bietencysteaaltje. Pas op voor mengsels van groenbemesters. Bijvoorbeeld bladkool is een waardplant voor zowel wit als geel bca. Wikke en andere vlinderbloemigen staan op het lijstje van waardplanten voor geel bca.
Bietencysteaaltjesresistente suikerbietenrassen zijn partieel resistent voor zowel het witte als het gele bietencysteaaltje, zie ook de teelthandleiding.
Rassenkeuze
De bietencysteaaltjesresistente rassen hebben enorme vooruitgang geboekt de laatste jaren. Het beste bietencysteaaltjesresistente ras is onder niet-besmette omstandigheden de laatste drie jaar vergelijkbaar met het beste rhizomanieresistente ras (zie onderstaande sheet).
Kies bij de rassenkeuze: in de eerste plaats de juiste resistentie, in de tweede plaats binnen de juiste resistentiecategorie het ras met de hoogste financiële opbrengst en in de derde plaats andere duurzaamheidsparameters, zoals suikergehalte en grondtarra.
Binnen iedere categorie zijn rassen met aanvullende rhizomanieresistentie te verkrijgen.
Vertrouw bij rhizoctonia en bietencysteaaltjes niet alleen op partieel resistente rassen, zorg ook voor goede landbouwpraktijk zoals een ruime vruchtwisseling, de juiste voorvruchten en goede bodemstructuur.
Schieters
Suikerbiet is een tweejarige plant.
Vernalisatie door kou (tussen 3 en 12 graden) maakt plant rijp voor bloei.
Devernalisatie (bij >20°C in april/mei) heeft in 2015 niet plaatsgevonden.
Problemen met schieters in 2015 vooral door aanhoudende kou (in mei/juni) en stress door korstvorming/diep zaaien.
Kans op schietervorming moet geen reden zijn om alle rassen later te zaaien.
De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar.
Bewaaradvies vorst
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
21 nov
12:00
tot 22 nov
12:00
A
22 nov
12:00
tot 23 nov
12:00
A
23 nov
12:00
tot 24 nov
12:00
A
24 nov
12:00
tot 25 nov
12:00
A
25 nov
12:00
tot 26 nov
12:00
A
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies
VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting.
Zie datumcode linksonder in de kaart.
Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)