woensdag 18 november 2015
Deze weblog is op 18 november 2015 verschenen op www.akkerwijzer.nl.
Onlangs bracht de Gezondheidsraad nieuwe richtlijnen goede voeding uit. Op basis daarvan wordt komend jaar de bekende schijf van 5 geactualiseerd. Met als uiteindelijk doel gezondheidswinst.
Vorig jaar heb ik meegewerkt aan een update van de Duitse richtlijn VDI 6101. Deze heeft als doel preventie van ondergrondverdichting en minder risico’s op structuurschade door rijden over land. Bij de eerste versie in 2004 viel het, net als bij de voedingsrichtlijn, op dat er zeer selectief en meestal maar één punt uit de richtlijn wordt opgepakt in de pers of door belanghebbende bedrijven.
Ik heb op de Agritechnica een rondje gemaakt langs vooral bietenrooiers om te zien hoe fabrikanten de nieuwste richtlijn oppakken. Ik bespeur bij meerdere fabrikanten dat ze veel meer dan in het verleden open staan voor het geluid dat er voor de bodem bovengrenzen zijn voor bandspanning, wiellast en machinegewicht. Dat was heel anders toen ik 25 jaar geleden sprak over dit onderwerp.
Meerdere rooierfabrikanten zijn stellig dat je als fabrikant ook een verantwoordelijkheid hebt en moet nemen. Mooi voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een enkele probeert nog weg te komen met ‘je hoeft de bunker niet vol te doen’ of ‘ik doe mee als iedereen het doet’; in mijn ogen achterhaalde opvattingen van korte-termijn-denken.
Mijn kandidaten voor een ’schijf van 5’ voor technische richtlijnen/hulpmiddelen ter preventie van bodemverdichting bij rijden op land:
Ik ben benieuwd hoe snel deze schijf van 5 wordt opgepakt en omgezet in voordelen voor de praktijk.
PS: degene die nog geïnteresseerd zijn in mijn rondje over de Agritechnica bekijk de foto’s op de IRS-site.
Contact: Frans Tijink
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.