Een bietenblik op ATH Pagina printen

dinsdag 16 september 2014

Van 10 tot 13 september werd de beurs ATH (AgroTechniek Holland) gehouden in Biddinghuizen. Geen grote nieuwigheden op ‘bietengebied’, wel aandacht voor bodem en portemonnee. Omdat waarschijnlijk niet iedereen tijd had (bron: Akkerwijzer.nl) hier een korte impressie.


Op veel stands waren grondbewerkingsmachines te zien. Rumptstad bijvoorbeeld had diverse typen woelers en een cultivator in haar stand staan.
Lemken toonde bijvoorbeeld haar ploeg met Isobus-aansluiting (voor foto’s zie Akkerwijzer.nl).


Op de stand van Kverneland was onder andere deze schijveneg te zien, met in totaal 24 schijven op 3 meter in 2 rijen geplaatst. De eg is uitgerust met conische schijven, zodat volgens de fabrikant de hoek hetzelfde blijft ook als de schijven slijten. De tweede balk is te verschuiven om voldoende overlap te hebben/houden.


’s Middags werd er ook nog een demonstratie grondbewerking en gelijk zaaien gehouden op het net gerooide bietenland.


Denk bij transport van onder andere grondbewerkingsmachines ook aan de veiligheid, door zoals hier te zorgen voor een lichtbalk aan de achterkant van de ploeg.

Geen nieuwe techniek, maar het komt in Nederland wel meer in de belangstelling: zaaien na een niet-kerende grondbewerking. Daarvoor heeft Kverneland een Mulchset voor de Monopill (zie bovenste element op onderstaande foto).


De Mulchset bestaat uit een snijset vooraan, een verlengd kouter en na het aandrukwieltje, toestrijkschijven. Bij beide elementen zijn sinds een aantal jaren de aandrukrollen tweezijdig opgehangen. Volgens de fabrikant zijn de afgelopen jaren een flink aantal Mulchsets verkocht in Nederland.

Aan het einde van de ochtend rooiden vier bietenrooiers naast elkaar een baan van zes rijen naar achteren. Gedemonstreerd werden de Agrifac LightTraxx, Grimme Maxtron, Holmer T4-30 en Vervaet Beeteater 625.


De twee-assige Holmer T4-30 is de opvolger van de bekende Terra Dos T3. Zowel op de weg als in het veld wordt op 1100 toeren gewerkt, voor een lager brandstofgebruik.


Alle machines stopten na enkele tientallen meters van een nieuwe werkgang en reden een stukje achteruit, zodat bezoekers het ontblader- en kopwerk konden bekijken. Op deze foto is goed te zien dat hier de integraalontbladeraar aan stond. Duidelijk was verder dat alle fabrikanten gewerkt hadden aan de kopsystemen, zodat men ook aan de nieuwste kopvoorschriften (‘hele biet, geen groen’) kan voldoen. Lees meer hierover in ‘Nieuwe generatie kopsystemen voorkomt te diep koppen’ en bekijk de animatie nieuwe kopsystemen.


Bij het naar achteren rijden…..


… of op de invoerband/-zonnen, was ook te zien dat alle rooiers de hele biet (met de punt er nog aan) uit de grond haalden.

Bewegende beelden van de demo bietenrooien zijn verweven in het filmpje ‘Eerste live beelden van ATH’ op Trekkerweb.

Tijdens het bietenrooien was er niet alleen aandacht voor de biet, maar ook voor de bodem/bodemdruk. Lage bandspanningen of rupsen kunnen zorgen voor een lage(re) bodemdruk. De Grimme Maxtron is uitgerust met rupsen voor op de rooier.


De Vervaet Beeteater 625 was uitgevoerd met een drukwisselsysteem op de voorste twee assen (optie). De banden stonden op 1,2 bar.
Ook op de andere rooiers, zoals de Holmer, zijn drukwisselsystemen een optie.


Zowel de Agrifac LightTraxx (heet dan OptiTraxx) …


… als de Vervaet Beeteater 617 en de 625 zijn op rupsen/tracks van Zuidberg af-fabriek te leveren. Bij de Vervaet 625 is dan de middelste as uitgerust met tracks van Zuidberg, die tijdens transport over de weg opgetild worden.


Niet alleen bietenrooiers worden uitgerust met rupsen, ook deze overlaadwagen voor BV Erf. De overlaadwagen is bedoeld voor transport op het land van diverse geoogste producten, waaronder ook suikerbieten.

Ook de diverse aanwezige bandenleveranciers besteden aandacht aan de juiste banden en de juiste (lage) bandenspanning.

Sinds 2007 zijn de voordelen van de juiste lage bandspanning gedemonstreerd op de verschillende praktijkdagen. Een filmpje van de laatste demo ('Haal meer uit banden'), waar het IRS bij betrokken was, is hier te zien. Ook in en rond het Energiepaviljoen op ATH werd aandacht besteed aan brandstofbesparing. Onder andere door een korte quiz op een omgebouwde Farmall-trekker (zie onderstaand filmpje).

 


Daar werd ook deze flyer uitgedeeld. Meer informatie over brandstofbesparing kunt u vinden op de site www.agroenergiek.nl.



Leuk om te zien dat niet alleen de bezoekers en standbemanning, maar ook (de tekenaar van) Opa uit Boerderij weet dat hij voor tips voor een rendabele bietenteelt bij het IRS moet zijn. 

Contact: Jurgen Maassen

« Terug naar nieuws

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Bewaaradvies vorst

Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie

Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'

  • 21 nov 12:00 tot 22 nov 12:00 A
  • 22 nov 12:00 tot 23 nov 12:00 A
  • 23 nov 12:00 tot 24 nov 12:00 A
  • 24 nov 12:00 tot 25 nov 12:00 A
  • 25 nov 12:00 tot 26 nov 12:00 A

Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN

Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)