IRS films Pagina printen

vrijdag 11 september 2015

Op deze pagina's hebben we alle door het IRS gemaakte (instructie) films verzameld. 


IRS-suikerbietenproefvelden rooien en verwerken
toegevoegd op 11-09-15  

In dit filmpje kunt u het traject volgen dat een suikerbietenmonster aflegt vanaf een IRS-proefveld tot en met de verwerking in het analyselokaal. Vanaf 2013 is de PASSI en dus dit systeem in gebruik.


Instructie App ziekten en plagen in suikerbieten
toegevoegd op 02-05-13  

Dit filmpje beschrijft het gebruik van de app ziekten en plagen in suikerbieten. Alle voorkomende (gebreks)ziekten en plagen in suikerbieten zitten hierin. Door determinatie kunt u de oorzaak vinden. Er is daarnaast informatie beschikbaar over schadesymptomen, de oorzaak, en wordt de bijbehorende preventie en bestrijding geadviseerd. Van verschillende groeistadia zijn foto's vastgelegd.


Instructie App onkruidherkenning in suikerbieten
toegevoegd op 02-05-13 

In deze instructiefilm ziet u hoe u met de onkruidherkennings App, onkruiden kunt determineren. 


Instructie App oogstverliezen en puntmaatje
toegevoegd op 06-09-12

Voor het beoordelen van de oogstverliezen is een online applicatie ontwikkeld en een app voor de smartphone. In dit filmpje ziet u een instructie over het gebruik van de app oogstverliezen. De app geeft de uitkomsten in t/ha en toont gelijk stoplichtkleuren voor het niveau van de verliezen. 

 


Emelten een probleem in suikerbieten
toegevoegd op 21-06-12


Ook dit jaar ontvingen wij weer vele klachten  van bietentelers met emeltenschade in suikerbieten. Tot voor kort mochten telers nog gewasbeschermingsmiddelen voor de bestrijding van emelten gebruiken die nu niet meer in Nederland zijn toegelaten. Emelten vreten van de stengel en/of eten van de onderste bladeren. Als een emelt het bietenplantje in het kiembladstadium aanvreet, is er een grote kans op het wegvallen van de plant. Dit filmpje toont de levenscyclus van de langpootmug (emelt). Ook ziet u vijf tips om emelten zoveel mogelijk van uw perceel te weren. Ondertussen zoekt het IRS naar een alternatief goed werkend gewasbeschermingsmiddel. 

 


Rhizomanie ja of nee en hoe bepalen we dat?
toegevoegd op 26-10-11

Afgelopen augustus bracht het IRS naar buiten dat in Nederland een variant van het A-type van het rhizomanievirus aanwezig is, die de resistentie van de huidige rhizomanieresistente rassen kan doorbreken. In dit filmpje laten we in een beknopt stappenplan zien hoe we bepalen of een biet dit rhizomanievirus bevat. Als dit zo is, gaan we verder kijken welke variant het betreft. Dit hangt af van de tetrade. Een tetrade is een heel klein stukje van het rhizomanie-eiwit. Afwijkende aminozuren hierin zorgen voor resistentiedoorbraak van het virus.

 


Bandspanningsdemonstratie Valthermond 2011
toegevoegd op 08-09-11


Op de aardappelzetmeeldagen in Valthermond in september 2011 is door PPO en Avebe in samenwerking met Michelin een demonstratie gegeven over bandspanning.


TOP-praktijktraining 2011
toegevoegd op 31-08-11

 

Dit is een impressie van de training voor bietenrooiermachinisten op 30 augustus 2011 in Lelystad. Doel van deze dag was om zelf aan de slag te gaan met eigen merk bietenrooier en samen met collega's leren en werken aan perfect rooiwerk en goede communicatie met de teler.


Beet Europe 2010
toegevoegd op 20-10-10

 
Dit is een impressie van 14 oktober, Beet Europe 2010, een dag die we niet snel zullen vergeten!Het was een mooie, goed bezochte dag met veel internationale bezoekers. Totaal zijn er ongeveer 2000 bezoekers geweest waarvan ongeveer 800 buitenlanders. Door de drukke activiteiten op de akker hadden veel telers en loonwerkers uit Nederland helaas geen tijd om te komen. Een breed scala aan onderwerpen was te bezichtigen op deze dag. 


Schieters en onkruidbieten in suikerbieten
toegevoegd op 22-07-10

Het origineel is te vinden op de site van LIZ.


Van biet tot gehalte
toegevoegd op 06-07-10

   
In dit filmpje kunt u het traject volgen dat een bietenmonster aflegde vanaf een IRS-proefveld tot en met de verwerking in het analyselokaal bij het vorige proefveldoogstsysteem. Sinds 2013 werkt het IRS met de PASSI.   


Analyse van gepilleerd bietenzaad 
toegevoegd op 23-03-10, aangepast op 20-03-14

In dit filmpje kunt u zien hoe op het IRS het bietenzaad wordt geanalyseerd op gewasbeschermingsmiddelen. Gepilleerd bietenzaad bevat kleine hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen die de kiemplanten tegen ziekten en plagen beschermen. Het IRS controleert of de gegarandeerde hoeveelheden van de toegevoegde gewasbeschermingsmiddelen daadwerkelijk aanwezig zijn. De uitslagen worden gemeld aan de koper (Suiker Unie) en de verkoper (kweekbedrijven). 


Haal meer uit banden
toegevoegd op 27-10-09


Een instructiefilmpje over het kiezen van de juiste bandspanning. In dit filmpje worden de testresultaten getoond van een demonstratie gehouden op de praktijkdag suikerbieten en Energieboerderij op 17 september 2009. Getoond wordt dat door het kiezen van de juiste lage bandspanning de rolweerstand verkleint, het percentage wielslip vermindert en de capaciteit toeneemt. Of zoals Frans Tijink de demonstratie samenvatte: 'Lucht uit de band houdt lucht in de grond en geld in de portemonnee'.


Alle andere filmpjes gemaakt tijdens bijvoorbeeld praktijkdagen zijn te vinden op 'IRS Televisie' op YouTube.

Contact: Annemarie Naaktgeboren

« Terug naar nieuws

Nieuwsbrief

 

Ook op de hoogte blijven van het laatste bietennieuws?

Meldt u aan voor onze gratis nieuwsbrief  

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar.