Boeiende Betteravenir/ Beet Europe 2016 Pagina printen

woensdag 2 november 2016

Op 26 en 27 oktober werd de 2016-editie van Betteravenir in Moyvillers, in de streek Oise in het noorden van Frankrijk, gehouden. Beet Europe 2016 was een onderdeel hiervan. Beet Europe wordt om de twee jaar gehouden in een Europees land, voorgaande edities waren in Polen (2014), Duitsland (2012) en Nederland (2010).


De vele duizenden bezoekers kwamen na de ingang binnen in het midden van een enorme tent. Men kon links- of rechtsafslaan en de tent met stands verlaten voor de vele buitenstands. Doordat er brede grasbanen in een vierkant gezaaid waren en de stands op deze grasbaan stonden konden de bezoekers op weg naar de bietenrooidemonstraties al een halve ronde langs de stands doen. Op de terugweg kon dan de andere helft van de route bekeken worden. 


Op dit bord, dat op de grasbaan vlak voor het bietenperceel stond, staan 13 van de 14 aanwezige rooiers/rooisystemen. Veiligheid is altijd een heikel punt (voor de organisatoren) bij dergelijke grote demonstraties, mooi dat er aandacht voor is. Wel is gelijk duidelijk dat vooral gericht is op het Franstalige publiek. 


Beide ochtenden was de start mistig. De twee rooiers halverwege het perceel zijn nauwelijks zichtbaar.


Helaas was er geen test vantevoren uitgevoerd, zoals in 2010 (Lelystad) en 2012 (Seligenstad (D)). 


Tijdens de demo leken de fabrikanten/machinisten vooral de snelheid te willen demonstreren, zoals deze twaalfrijer.


Frans Vervaet BV toonde niet alleen de bekende Beet Eater’s 625 en 925, maar ook de compleet nieuwe Q-616.


Deze nieuwe Vervaet-rooier is modulair op te bouwen met verschillende opties. Hieronder een filmpje van het voorstellen van de Q-616, met Robin Vervaet als machinist, tijdens de parade.


Ropa Maschinenbau GmbH stelde twee vernieuwde versie’s van hun 3-assige Tiger 6 en 2-assige Panther 2 voor. 


Enkele foto’s gemaakt tijdens de parade van 11 tot 12 uur.


Er waren niet alleen bunkerrooiers, ook de in Frankrijk en België nog veel gebruikte tweefasen systemen, waren vertegenwoordigd. Zoals deze rooier (boven) en lader van Gilles. In Frankrijk is er een sterke trend naar meer bunkerrooiers.


Ook het op een trekker gemonteerde rooisysteem van Franquet werd gedemonstreerd. Voorop de zesrijige ontbladeraar en rooiunit. De laatste legt de bieten in een zwad. De trekker hoeft dus niet door het gewas te rijden en kan dus op iets bredere banden rijden. Achter de trekker wordt het zwad opgeraapt door de lader. 


Grimme demonstreerde drie machines in het veld. Op deze foto de twee Rexor’s in de mist.


Twee rooiers waren uitgerust met de bekende aangedreven rooiwielen van Grimme. 


Na de overname van fabrikant Kleine heeft Grimme nu ook de beschikking over rooischaren. De Rexor 630 was uitgerust met onafhankelijk werkende rooischaren die een voor een vanuit de cabine bedient kunnen worden. 


Sommige fabrikanten hadden het goed door. Alleen maar de snelheid demonstreren is niet genoeg. Als een machine stil stond en er werd uitleg gegeven, dan was het binnen de kortste keren hartstikke druk rond de rooier. 


De Rexor 620 was uitgerust met camera’s, ‘Visual Protect’ genoemd door Grimme.


Als 14e rooier/rooisysteem liet JPS Construction hun 12-rijige tweefasensysteem zien. Voorop de trekker een in twee delen opklapbare twaalfrijige ontbladeraar, achterop de ook in twee delen opklapbare rooiunit. Erachter aan komt dan de vierassige lader. 


Dit systeem is al 25 jaar geleden ontworpen en geconstrueerd. Ondanks dat trok het toch nog veel bekijks.


Weliswaar had deze lader vier assen, maar deze zijn niet voorzien van de nieuwste bandentechnologie. 


Tussen de parade en de middagdemo stonden de rooiers bij de verschillende stands opgesteld en konden onder andere de indrukwekkende nieuwe motoren bekeken worden.


Ook op de grootste bietenrooier is er aandacht voor de details, zoals deze schoonwaterjerrycan.


Twee reinigers werden gedemonstreerd en getoond/toegelicht tijdens de parade. Hier de Ropa Euro Maus 5.


En de Holmer Terra Felis 2 Eco werd ook aan het publiek getoond. 

Op het evenement was niet alleen aandacht voor rooien, maar ook voor veldtransport. 


Vervaet, de enige deelnemer met een drukwisselsysteem,….


Grimme,…


en Holmer hadden een of meerdere overlaadwagens meegenomen. 


Er reden goede voorbeelden rond, zoals deze trekker (met rups achter) en de overlaadwagen op rupsen.

Ook reden en stonden er diverse drieassers, zoals deze twee voorbeelden.


Helaas reden veel veldtransportwagens op te kleine banden met veel te hoge bandspanningen. Geen goede zaak voor de bodemverdichting. 


Hierbij nog een foto van de twee nieuw ontworpen achterkanten van de Panther 2 en Tiger 6 van Ropa, maar eigenlijk laten we de foto vooral zien vanwege de verreiker. Deze heeft zojuist een vers grondmonster genomen voor ‘le Village Technique’ van het ITB en IRBAB/KBIVB. 


‘Le Village Technique’ was een poging van het Franse ITB en het Belgische IRBAB/KBIVB om ook aandacht te vragen voor teelttechniek. Het ‘technisch dorp’ lag op de looproute langs de stands. Op een zeer aanschouwelijke manier werden onder andere de onderwerpen rooikwaliteit, (ziekten en) bewaring, bodemstructuur/-bescherming getoond en regelmatig in groepjes toegelicht.

 
ITB en IRBAB/KBIVB toonden een nieuwe manier om een bodemprofiel te nemen met een verreiker. Zo zag het profiel eruit.


De werkwijze werd op een Franstalige en een Vlaamstalige poster uitgelegd.


De poster in detail in 2 delen. In het rechtse deel word uitgelegd hoe het profiel beoordeeld moet worden.


In speciale kolommen werd de wortelgroei getoond. Hierboven een gezonde biet die wortelde tot wel 2 meter diep.


Hierboven de gestoorde wortelgroei door rhizomaniebesmetting.


En als laatste op de foto een profiel met aaltjesbesmetting.

 


De diverse kopsystemen werden getoond en uitgelegd. 


Ook het effect van ontbladeren, ontkoppen en te intensief reinigen/beschadigen op de spruitvorming na 500 graaddagen (ongeveer 28 dagen bij 18 graden per dag gemiddeld) werd getoond.


Diverse wortelrotziekten werden getoond onder andere met behulp van een poster.


Naast het tonen van de verschillende aantastingsbeelden werd nog eens zeer duidelijk aangetoond dat aangetaste/rotte bieten niet bewaard moeten worden.


Een voor ons gelukkig nog onbekende schimmelziekte is Rhizopus. Zelfs een ‘verse’ aantasting ziet er al erg desastreus uit. Het Franse advies is om deze niet te rooien en zeker niet te leveren.


Na 480 graaddagen bewaren is dit het resultaat van bewaren van bieten met Rhizopus-aantasting.

Dat bieten met violetwortelrot ook beter niet bewaard kunnen worden lieten deze drie bakken zien.


'vers’ gerooide bieten met violetwortelrotaantasting. 


Bieten met violetwortelrot na 200 graaddagen (bijvoorbeeld 20 dagen van gemiddelde dagtemperatuur van 10 graden). 


En na 480 graaddagen ziet een partij met violetwortelrot er zo uit… 


Net buiten het ‘technische bietendorp’ werd aandacht besteed aan het (mechanisch) afdekken van hopen met vliesdoek, zoals Toptex. Dit werd gedemonstreerd door Klünder.


Met de massieve schijf aan de hydraulische arm wordt het Toptex/vliesdoek tussen de bieten geduwd om het vast te leggen. Nieuw is het rode frame dat er voor ligt. Deze kan dus ook op de hydraulische arm gemonteerd worden en wordt onder het vliesdoek gemanoeuvreerd om al draaiend het vliesdoek los van de bieten te maken. Dit voorkomt scheuren van het vliesdoek bij verwijderen bij vorst of sneeuw.

Hieronder nog enkele foto’s van de stands op de bedrijvenmarkt. Voor meer foto’s van machines/werktuigen in de stands op de uitgebreide bedrijvenmarkt, zie dit fotoalbum dat via Beta Italia is gedeeld: https://www.facebook.com/beta.italia/posts/1269282009781165.


Op de stand op de bedrijvenmarkt had Grimme naast aandacht voor rooiers ook de nieuwe 18-rijige zaaimachine Matrix neergezet. 


Ieder element is uitgerust met een sensor (zwart kastje met grijze draad naar zaaikouter) om het vallende bietenzaadje te detecteren.


De firma Sopema toonde een indrukwekkend brede rijenspuit. 

Groots opgezet, goed georganiseerd en kosten nog moeite waren gespaard om er iets moois van te maken. Het weer zat mee en het evenement werd beide dagen zeer goed bezocht. De organisatie spreekt over ongeveer 12.000 bezoekers.

Afgelopen dagen zijn al de nodige reportages/foto’s verschenen op internet, hieronder enkele voorbeelden:

Contact: Jurgen Maassen,Frans Tijink

« Terug naar nieuws

Nieuwsbrief

 

Ook op de hoogte blijven van het laatste bietennieuws?

Meldt u aan voor onze gratis nieuwsbrief  

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar.