Staal, rubber, kunststof en bieten op ATH 2016 Pagina printen

woensdag 14 september 2016

Van 7 tot en met 10 september 2016 werd de vierde editie van Agrotechniek Holland (ATH) in Biddinghuizen gehouden. Hieronder een korte impressie van mogelijke interessante ontwikkelingen voor de bietenteelt. 


Vervaet koos de ATH uit om haar nieuwe Q-serie bietenrooier te introduceren. De Q-serie is zo gemaakt dat deze modulair opgebouwd kan worden. Er kan gekozen worden uit 3 verschillende ontbladeraars, 2 rooiunits, 2 bunkergroottes, 2 motoren en 4 onderstelopties.


De Q-serie is een vierwielige bunkerrooier met de twee achterwielen tegen elkaar.


Door een relatief eenvoudige ingreep kunnen de voorwielen van de Q-serie vervangen worden door rupsen.


Bij Holmer stond een negenrijige Terra Dos 4-30 ‘langspoetser’. Dit bestaat uit twee uit het midden van de rij geplaatste in tegengestelde richting draaiende rubberenpoetsers. De hele balk met poetsers is hydraulisch in hoogte verstelbaar.


Dit systeem is door Holmer in 2015 getest en wordt in 2016 geintroduceerd.


’s Middags werden vier bietenrooiers gedemonstreerd. Na de uitleg voor een tribune…


… ging men in het veld aan de slag. Gedemonstreerd werden de Agrifac OptiTraxx, Grimme Maxtron, Holmer Terra Dos T4-30 en Vervaet Beet Eater 925. Helaas werden de noviteiten van Vervaet en Holmer niet in het veld getoond. Meer foto’s van de rooidemonstratie zijn te zien op Agrifoto.nl

Lage bodemdruk is niet alleen gewenst bij rooiers, ook bij trekkers en kippers/transportwagen komt er steeds meer aandacht voor. 


Deze Case Manum 380 CVX wordt bijvoorbeeld af-fabriek geleverd met 79 cm brede tracks op de achteras. 

Naast heel veel stands van machineleveranciers waren verspreid over het terrein een tiental bandenleveranciers met stands vertegenwoordigd.
 


Michelin toonde in haar stand de resultaten van een lagere bandspanning bij transport. Uiteraard zijn er meer fabrikanten/leveranciers van lagedrukbanden.


Mitas toonde niet alleen banden, maar ook een draadloos bandenspanningscontrolesysteem van Comatra. 


Op een kleine monitor (links op linkerfoto) wordt real-time de bandenspanning of de bandentemperatuur voor ieder wiel weergegeven. Een sensor (rechtsonder op linkerfoto) wordt aan de binnenkant van de velg gemonteerd. Op de rechterfoto is het ventiel aan de buitenkant te zien. Dit systeem is goed te combineren met een drukwisselsysteem. 


Beco kan af-fabriek een drukwisselsysteem op haar tandemas kippers leveren.

In het Smart Farming Paviljoen stonden meerdere leveranciers/bedrijven met drones, diverse sensoren en praktische toepassingen op het gebied van sensing. AgroVision liet onder andere de mogelijkheden zien om diverse soorten kaartjes te downloaden in het teeltregistratieprogramma CropVision. Dacom toonde de TerraSen, een bodemvochtstation. De bodemsensor is gemakkelijk zelf te installeren, deze meet bodemvocht en bodemtemperatuur per 10 cm tot een maximumdiepte van 50 cm.

Diverse aanbieders van veldspuiten en/of spuittechniek waren vertegenwoordigd op ATH. In de Mechahal stond Stichting Kwaliteitseisen Landbouwtechniek (SKL). 


SKL ziet toe op de wettelijk verplichte keuring van alle toedieningsapparatuur voor gewasbeschermingsmiddelen. Dus ook rijenspuiten, spuitapparatuur (voor gewasbeschermingsmiddelen) op zaaimachines en verdeelapparatuur voor granulaten. Deze drie typen moeten ook bij werkbreedtes van 3 meter of minder minimaal 1 keer per 6 jaar gekeurd worden. Deze wettelijke verplichting gaat waarschijnlijk in op 1/1/2018. Voor granulaatstrooiers is er volgens SKL op dit moment nog geen norm vastgesteld. 


Verspreid over het ATH-terrein waren ook diverse fabrikanten/aanbieders van grondbewerkingsapparatuur, van zowel kerend als niet-kerend, te vinden. 


In de stand van Rumptstad-Steketee stond de nieuwe Rumptstad Ecoploeg voor kerende grondbewerking van 15 tot 18 cm diepte.


Sinds de introductie van de Väderstad Tempo zaaimachine lijkt er meer belangstelling voor zaaimachines waar zowel mais als bieten gezaaid kan worden. 


Ook Kverneland heeft met de Optima een dergelijke machine waar relatief eenvoudig de rijafstand gewisseld kan worden en met behulp van andere schijven gewisseld kan worden tussen bijvoorbeeld mais en suikerbieten.


De bietenzaaimachine Monopill van Kverneland is vanaf dit jaar uitgerust met de ‘e-drive II’. De electrische aandrijving wordt nu centraal vanuit 1 ISO-bus-kast per zaaimachine geregeld, zodat iedere machine in principe met Geoseed uitgerust kan worden. 

Contact: Jurgen Maassen

« Terug naar nieuws

Nieuwsbrief

 

Ook op de hoogte blijven van het laatste bietennieuws?

Meldt u aan voor onze gratis nieuwsbrief  

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar.