vrijdag 1 augustus 2008
Op basis van gegevens van bietenteelt en -verwerking over de periode 2003-2007, afkomstig van IRS en Suiker Unie, zijn door Plant Research International (PRI-WUR) de effecten berekend voor zes verschillende opties van verwerking van suikerbieten op de energie- en broeikasgasbalans.
Uit de studie blijkt dat de productie van ethanol uit suikerbieten voldoet aan de criteria voor duurzaamheid betreffende de broeikasgasbalans. Vergisten van bietenblad heeft een zeer gunstig effect op de broeikasgasemissie.
De onderzochte opties zijn:
1. gangbaar: productie van suiker en perspulp;
2. productie van suiker en vergisten van pulp tot biogas;
3. productie van ethanol en perspulp;
4. productie van ethanol en vergisten van pulp tot biogas;
5. productie van biogas uit bieten;
6. productie van biogas uit bietenblad.
Het energierendement van opties 3 t/m 6 was respectievelijk 53, 68, 78 en 81%.
Het rendement van de broeikasgasreductie van opties 3 t/m 6 was respectievelijk 50, 57, 61 en 96%. Hiermee voldoet de productie van ethanol uit suikerbieten (optie 3 en 4) aan de criteria voor duurzaamheid betreffende de broeikasgasbalans. Vergisten van bietenblad heeft een zeer gunstig effect op de broeikasgasemissie.
De netto-energieopbrengst bij het vergisten van blad (48 GJ/ha) dekt 68% van het totale energieverbruik van de productie van suiker en perspulp volgens optie 1 (71 GJ/ha). Combinatie van optie 2 en 6 geeft een energieoverschot van 11 giga joule per hectare.
De netto-energieproductie en de broeikasgasreductie van optie 4 + 6 overtreft die van de Braziliaanse alcohol uit suikerriet als het ethanoltransport naar Europa wordt meegerekend: lees verder in 'Ethanol from sugarbeet in the Netherlands: promising biofuel yields and GHG emission reduction'.
Lees verder het volledige PRI rapport.
Co-auteur: W.J. Corré & J.W.A. Langeveld
Uitgave: PRI-rapport 197 en Ethanol from sugarbeet in the Netherlands: promising biofuel yields and GHG emission reduction
Publicatie: