zaterdag 15 oktober 2011
Was twaalf ton suiker per hectare nog niet zo lang geleden een opbrengst waar je ú tegen zei, dit jaar komt de gemiddelde opbrengst al boven de veertien ton uit. Technische vooruitgang verklaart maar een klein deel van deze stijging. „De teler maakt het verschil”, zegt Frans Tijink, directeur van het IRS. Als uitdaging introduceerde het IRS in 2005 het begrip 3x15: 15 ton suiker per hectare in 2015 bij een variabele kostprijs van 15 euro per ton bieten (stond abusievelijk in artikel ‘hectare’). Tijink: ”Hoewel we hiermee een gemiddelde bedoelen, zou deze opbrengst in principe voor iedereen haalbaar moeten zijn. In elke regio zijn er mensen die 15 ton suiker per hectare oogsten.”
Naast het SUSY-project bestond er een uitgebreid programma om de bestaande kennis beter te verspreiden. Dit bestond/bestaat onder andere uit: verbeterde beheersing van bladschimmels (inclusief een bladschimmelwaarschuwingsdienst), beter gebruik van resistente rassen bij bietencysteaaltjes en rhizoctonia, benutten van kennis uit het SUSY-project, minder rooiverliezen, Best Practices-groepen, meer deelname aan Unitip van Suiker Unie, het boek Suikerbietsignalen met praktische tips (door Cosun verspreid onder alle leden), praktijkdagen suikerbieten met praktische informatie en demonstraties, volop aandacht voor de teelt in telersvergaderingen enzovoort.
“Je zou kunnen zeggen dat de hervorming van de suikermarkt het bewustzijn van de teler heeft vergroot. En dat werpt zijn vruchten af. Tegenwind doet stijgen.”
Co-auteur: Egbert Jonkheer, AkkerMagazine
Vakblad: AkkerMagazine
Publicatie:
« Terug naar publicaties