Beheersing van bietenvlieg, het belang van waarnemen Pagina printen

woensdag 22 januari 2014

Voor een geïntegreerde gewasbescherming is het belangrijk om alle mogelijkheden voor het beheersen van ziekten, plagen en onkruiden te overwegen. Bietenvlieg kan worden beheerst door zaad met insecticiden in te zetten en tot oktober 2013 was het ook mogelijk om naopkomst te spuiten. Hierbij was monitoren en het raadplegen van de schadedrempel cruciaal bij het bepalen of een bespuiting redabel was. Doel van dit onderzoek was om te bepalen wat het beste moment is om bietenvlieg te bestrijden. Verder zijn bespuitingen vergeleken met zaadbehandelingen met insecticiden om de beste methode te vinden voor het beheersen van bietenvlieg.

In 2012 en in 2013 lagen er op proefvelden in Valthermond en Colijnsplaat (alleen 2013) twee objecten met zaadbehandelingen met insecticiden en drie (2012) of vier (2013) objecten met een bespuiting met Perfekthion (dimethoaat) in verschillende stadia van de bietenplanten. In het kiem-, 2-4, 4-6, 6-8 en 10-12-bladstadium zijn het aantal eieren en gangen/larven van de bietenvlieg op de proefvelden geteld. Verder is van het proefveld in Valthermond in 2013 een opbrengstbepaling gedaan.

Uit de resultaten blijkt dat timing van een bespuiting heel belangrijk is voor een goede effectiviteit. Spuiten als de eerste gangen van de bietenvlieg zichtbaar waren bleek het meest effectief te zijn. Dit toont aan dat regelmatig en goed waarnemen heel belangrijk is.

Zaad met insecticiden (speciaal pillenzaad) was even effectief als een bespuiting. Het is ook de enige toegelaten manier om met gewasbeschermingsmiddelen bietenvlieg te beheersen. Uiteindelijk waren er in Valthermond in 2013 echter geen opbrengstverschillen tussen objecten. De uitkomsten van deze proeven hebben dan ook niet geleid tot een andere schadedrempel.

Contact: Martijn Pepping
Uitgave: 22-01-2014
Vakblad: IRS-publicatie 14P01

Publicatie:

« Terug naar publicaties

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Bewaaradvies vorst

Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie

Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'

  • 21 nov 12:00 tot 22 nov 12:00 A
  • 22 nov 12:00 tot 23 nov 12:00 A
  • 23 nov 12:00 tot 24 nov 12:00 A
  • 24 nov 12:00 tot 25 nov 12:00 A
  • 25 nov 12:00 tot 26 nov 12:00 A

Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN

Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.

Infectiewaarden stemphylium

Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

 

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)
Cichorei

Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.