Teeltonderzoek 1999 Diagnostiek Pagina printen

zaterdag 1 juli 2000

In 1999 werd in de loop van de zomer voornamelijk op de zandgronden, naast rhizoctonia, regelmatig natrotverschijnselen waargenomen. Waarschijnlijk werd dit vaak secundair door fusarium veroorzaakt. Een aantal inzendingen betrof lage suikergehalten bij gebruik van rhizomanieresistente rassen. In het merendeel werd het rhizomanievrius gevonden, maar er waren ook gevallen van het bietenbodemvirus (BSBV). Ingezonden monsters met het verzoek om identificatie van bladvlekken betrof in de meeste gevallen Cercospora beticola. Bij de vroege inzendingen was het uitsluitend de bacteriële bladvlekkenziekte Pseudomonas spp, die weinig schade veroorzaakt. Eén zeldzame aantasting is gevonden in Wijnandsrade, waar de penwortel van beneden af werd aangevreten, wat in het uiterste geval een holle wortel opleverde. De aantasting leek het meest op die van een woelrat.

Contact: Willem Heijbroek
Uitgave: IRS Jaarverslag 1999

Publicatie:

« Terug naar publicaties

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Bewaaradvies vorst

Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie

Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'

  • 21 nov 12:00 tot 22 nov 12:00 A
  • 22 nov 12:00 tot 23 nov 12:00 A
  • 23 nov 12:00 tot 24 nov 12:00 A
  • 24 nov 12:00 tot 25 nov 12:00 A
  • 25 nov 12:00 tot 26 nov 12:00 A

Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN

Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.

Infectiewaarden stemphylium

Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

 

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)
Cichorei

Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.