zaterdag 1 juli 2000
In 1999, werd op een proefveld in Ruurlo rhizoctoniaresistente rassen en fungiciden in pillenzaad getoetst. Bij de experimentele rassen FC 709-2 en FC 705-1 werd een slecht plantbestand mede veroorzaakt door een slechte kiemkracht en een slechte verzaaibaarheid. Het ras FC 709-2 is het meest resistent, maar heeft een te laag suikergehalte om voor de praktijk van waarde te zijn. Een toevoeging van IRS 632 aan het pillenzaad veroorzaakte weliswaar een tragere veldopkomst, maar resulteerde in een hoger plantbestand en monder aantasting. Zo gaf het rhizoctoniaresistente ras Laetitia met toevoeging van IRS 632 op proefvelden te Bergen op Zoom en Sterksel het hoogste suikergewicht. Op proefvelden met kunstmatige besmetting met isolaten van verschillende herkomst werden vanwege een te lage ziektedruk geen resultaten verkregen. De schimmel Verticillium biguttatum gaf alleen in kasexperimenten een rhizoctonia-onderdrukkend effect. In 2000 komt het toetsgewas bieten op het perceel en worden eventuele effecten bekend.
Contact:
Willem Heijbroek
Uitgave: IRS Jaarverslag 1999
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.