zaterdag 1 juli 2000
In 1991 zijn op Europees niveau alle voorwaarden omschreven, waaraan voldaan moet worden om het predikaat biologische teelt te kunnen voeren. Omschakeling naar biologische teelt in de volle grond duurt minimaal twee jaar. Tevens moet alle uitgangsmateriaal, zoals plant- en zaaigoed op een biologische wijze worden geproduceerd. Een goede bodemvruchtbaarheid van de bodem wordt bereikt door een ruime vruchtwisseling (1/6 tot 1/8); organische bemesting; opnemen van stikstofbindende groenbemesters in de rotatie; stimuleren biologische aktiviteit door beperkte grondbewerking en langdurige grondbedekking. Onkruidbestrijding mag alleen mechanisch gebeuren; een toegelaten alternatief in geval van nood is branden. Resistente rassen en antagonisten kunnen ingezet worden bij de bestrijding van bodemschimmels. Aaltjesproblematiek kan voorkomen worden door een uitgekiende vruchtopvolging en het invoegen van een resistent of onaantrekkelijk braakgewas. Middelen op basis van Neem zijn inzetbaar bij de bestrijding van bodeminsecten.
Contact:
Willem Heijbroek
Uitgave: IRS Jaarverslag 1999
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.