zaterdag 1 juli 2000
Voorafgaande aan de prognoses zijn in het model SUMO (SUikerbieten MOdel) de regressiecoƫfficiƫnten voor de relatie groei/eindopbrengst en -kwaliteit per gebied aangepast. In 1999 kwam de gemiddelde zaaidatum op 20 april uit en de groeipuntsdatum op 25 juni. De groeipuntsdatum is slechts drie dagen later dan het tienjarig gemiddelde. De uiteindelijke prognose werd vastgesteld op 59,4 ton per hectare. Dat de werkelijke eindopbrengst uiteindelijk hoger uitkwam dan de prognose, was met name het gevolg van de zeer goede weersomstandigheden met een hoge straling in september en oktober. De prognose per IRS-gebied vergeleken met de gerealiseerde opbrengst had de grootste afwijking op de lichte gronden in het noorden. Gewoonlijk treedt op deze gronden enige opbrengstreductie op als gevolg van vochttekort. Dit jaar trad dit effect mogelijk veel minder op.
Contact:
Noud van Swaaij
Uitgave: IRS Jaarverslag 1999
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.