Teeltonderzoek 2000 Diagnostiek Pagina printen

zondag 1 juli 2001

In 2000 kwamen er in totaal 382 bietenmonsters binnen op het IRS ter diagnose. Voor een groot deel (38%) van de inzendingen betrof het wortelmonsters met aantasting door aphanomyces, rhizoctonia en wortelverbruining. De oorzaak van het verschijnsel wortelverbruining is nog niet duidelijk. In het loop van het seizoen werden monsters ingezonden met het verzoek om identificatie van de bladvlekken. In de meeste gevallen (20%) betrof het Cercospora beticola. Een aantal inzendingen betrof lage suikergehalten bij gebruik van rhizomanieresistente rassen. In het merendeel hiervan werd het rhizomanievirus (BNYVV) gevonden. Aantasting door verschillende soorten vrijbewegende wortelknobbel- en bietencysteaaltjes werd slechts op beperkte schaal gemeld bij het IRS. Een restgroep (13%), werd veroorzaakt door afwijkingen door groeistofschade, hagelschade en verbranding.

Contact: Hans Schneider
Uitgave: IRS Jaarverslag 2000

Publicatie:

« Terug naar publicaties

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Bewaaradvies vorst

Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie

Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'

  • 21 nov 12:00 tot 22 nov 12:00 A
  • 22 nov 12:00 tot 23 nov 12:00 A
  • 23 nov 12:00 tot 24 nov 12:00 A
  • 24 nov 12:00 tot 25 nov 12:00 A
  • 25 nov 12:00 tot 26 nov 12:00 A

Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN

Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.

Infectiewaarden stemphylium

Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

 

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)
Cichorei

Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.