zondag 1 juli 2001
In de huidige varkenshouderij worden dragende zeugen zonder biggen beperkt gevoerd. Uit onderzoek is gebleken dat dieren die fysiek en nutritioneel onvoldoende verzadigd worden orale stereotypieën gaan vertonen. Onbeperkt voeren is ook geen oplossing, want dit leidt tot negatieve gevolgen voor reproductie en gezondheid. Het ad libitum kunnen voeren van dragende zeugen met een rantsoen op basis van bietenpulp kan een alternatief zijn. Uit onderzoek bleek dat een rantsoen dat was samengesteld met op drogestofbasis 55% perspulp en 45% zeugenbrok goed werd opgenomen en voldoet aan de behoeftenormen voor essentiële nutriënten die voor dragende zeugen gelden. Hierbij was de groei in de dracht gering. De spekdiktetoename was nihil. Er waren niet of nauwelijks afwijkende gedragingen waar te nemen.
Contact:
Jim Haaksma
Uitgave: IRS Jaarverslag 2000
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.