dinsdag 1 februari 2005
Doordat de toelating van Condor in 2004 is ingetrokken zijn er geen na-opkomstbehandelingen meer voorhanden ter bestrijding van aardvlo, bietenaaskever, bietenkevertje, bietenvlieg en wantsen. Het enige alternatief is het gebruik van Gaucho-pillenzaad.
Op 1 januari 2007 loopt de toelating van Mesurol af en zal naar verwachting niet verlengd worden. Dit hoeft geen probleem te geven, omdat telers op percelen met bietenkevertjes, springstaarten, wortelduizendpoten en miljoenpoten Gaucho-pillenzaad kunnen inzetten.
Voor certificering is zowel het wettelijk gebruiksvoorschrift als de gebruiksaanwijzing bindend. Telers zijn per 1 januari 2005 verplicht een gewasbeschermingsplan en een logboek bij te houden. Voor het gewasbeschermingsplan moet een teler aan 13 punten uit de AmvB (Algemene Maatregel van Bestuur) aandacht besteden. Afwijkingen van het gewasbeschermingsplan moeten binnen 72 uur vastgelegd worden in het logboek.
Contact:
Jan Wevers
Gelegenheid: Suikerbieteninformatiedagen 2005
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.