zondag 1 juli 2001
De beoordeling van de interne kwaliteit van suikerbieten vindt in Nederland plaats op basis van het suikergehalte en WIN. Hierbij is het gehalte aan suiker, kalium, natrium en alfa-aminostikstof in de biet van belang. In 2000 is onderzocht wat het eefect van rhizoctonia is op de kwaliteitsparameters. Kalium en natrium zijn bij hogere ziekte-indexen aanzienlijk verhoogd. Er treedt ook een duidelijke verlaging van het suiker- en sacharosegehalte op vanaf klasse 3. De verdeling van kwaliteitsparameters over de biet is niet symmetrisch. Algemeen geldt dat in de kop en de staart het suikergehalte aanzienlijk lager is. Verder is in de kop het gehalte aan de overige onderzochte parameters hoger dan in de rest van de biet. In het algemeen geldt voor de schil een zeer laag suikergehalte en hoge gehalten aan kalium, natrium,, alfa-aminostikstof, glutamine, betaïne en glucose.
Contact:
Toon Huijbregts
Uitgave: IRS Jaarverslag 2000
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.