dinsdag 1 februari 2005
Centium is zeer effectief tegen éénjarige breedbladige onkruiden, waaronder de lastig te bestrijden onkruiden hondspeterselie, kleefkruid en bingelkruid. Als kamille op een perceel verwacht wordt, kan Centium gecombineerd worden met metamitron bij het zaaien. Onder bepaalde omstandigheden kan na toepassing van Centium witverkleuring van de bladeren optreden. De mate van deze specifieke symptomen hangt af van de hoeveelheid neerslag en grondsoort.
Om fytosanitaire redenen, concurrentie met bieten en vegetatieve vermeerdering wordt aardappelopslag als een probleemonkruid beschouwd. Er zijn een aantal strategieën om aardappelopslag aan te pakken: beperk rooiverlies, pas een niet-kerende grondbewerking toe, pas vruchtwisseling aan en bestrijdt met glyfosaat. Glyfosaat is zowel uit fytosanitair als uit kostenoogpunt het enige effectieve middel om aardappelopslag in bieten te bestrijden. Uit praktijkdemonstraties is gebleken dat er goede mogelijkheden zijn om glyfosaatbevattende middelen machinaal toe te passen.
Contact:
Jurgen Maassen
Gelegenheid: Suikerbieteninformatiedagen 2005
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.