maandag 1 juli 2002
Snelle en betrouwbare methode voor bepaling van de interne en externe kwaliteit van de bieten biedt de mogelijkheid om op grote schaal tegen geringe kosten de kwaliteit van bietenmonsters vast te stellen. Nieuwe geavanceerde technieken als de nabij-infrarood-apparatuur (NIR) en beeldverwerking bieden wellicht de mogelijkheid om respectievelijk de interne (suiker, alfa-aminostikstof en WIN) en externe (koptarra) kwaliteit te kunnen beoordelen. Uit de resultaten van in 2001 verricht onderzoek, bleek dat de meting van perssap met NIR in een geautomatiseerd systeem goed mogelijk is. Uit de resultaten met monsters hele bieten bleek dat met de software van december 2001, met name bij zwart gekleurde bieten en bij hoog boven de grond staande bieten met relatief veel groen, afwijkende koptarrapercentages werden gevonden met de beeldverwerking.
Om dit te verhelpen zal volgend jaar de sofware aangepast worden.
Contact:
Toon Huijbregts
Uitgave: IRS Jaarverslag 2001
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.