dinsdag 1 februari 2005
De bodemschimmel Rhizoctonia solani blijft zich gestaag uitbreiden en komt ook op de zwaardere gronden her en der voor. De huidige partieel resistente rassen voldoen tot nog toe goed in de praktijk, hoewel ze niet immuun zijn voor de rhizoctoniaziekte. Kiemplanten van deze rassen zijn vatbaar en bij een hoge ziektedruk kan de wortel ook aangetast worden. Op enkele percelen was de bodemstructuur niet in orde en moesten de rhizoctoniaresistente rassen uitgezocht worden in het zwad. Ook bij een intensief bouwplan met maïs is het risico op rhizoctoniaschade in de bieten groot. Beheersing van rhizoctonia begint daarom niet alleen door een juiste rassenkeuze, ook een goede bodemstructuur en een
gezond bouwplan zijn van belang. Zaken die de teler zelf kan sturen.
Contact:
Hans Schneider
Gelegenheid: Suikerbieteninformatiedagen 2005
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.