dinsdag 1 februari 2005
In 2004 konden al vroeg witte cysten op het wortelstelsel van bietenplanten worden aangetroffen. Door de natte zomer lijkt het schadebeeld op het oog mee te vallen, maar men mag ervan uitgaan dat de bietencysteaaltjes zich goed vermeerderd hebben. Uit praktijkproeven in 2004 is gebleken dat bietencysteaaltjesresistente rassen onder besmette omstandigheden een hogere opbrengst geven dan een vatbaar ras. Bij lage besmettingen gaf het ras Paulina een even hoge suikeropbrengst als het ras Aligator. Paulina laat echter een veel lagere bietencystaaltjesbesmetting achter. De verzekeringspremie is laag. Andere maatregelen tegen bietencysteaaltjes kunnen genomen worden door een gezond bouwplan en de teelt van lokgewassen. Door nu Paulina in te zetten, kunnen toprassen later optimaal renderen.
Contact:
Hans Schneider
Gelegenheid: Suikerbieteninformatiedagen 2005
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.