Verlagen oogstkosten door betere benutting machines Pagina printen

donderdag 1 september 2005

Rooimachines in Nederland rooien gemiddeld minder dan 200 hectare per jaar. De oplossing voor rendabel bietenrooien in loonwerk schuilt in het vergroten van het areaal per rooier en het optimaal inzetten van kippers. Een zesrijer kan met de huidige campagnestructuur en campagneduur van 90 dagen bijna 575 hectare bieten rooien. Voorwaarde is wel dat er, met name in de periode van 20 oktober tot en met 15 november, optimaal transport wordt ingezet voor de bietenafvoer naar de hoop. Ten tweede is een samenwerking tussen loonwerkers en het verminderen van het aantal machines in de praktijk noodzakelijk. Berekeningen tonen aan dat een verdubbeling van het areaal per rooier van 200 hectare naar 400 hectare al een 135 euro lagere kostprijs per hectare geeft. Grotere percelen dragen ook bij aan het beter benutten van rooimachines, doordat de benodigde rooitijd per hectare lager is. Een toename in perceelsgrootte van 1 naar 10 hectare geeft bijna een uur tijdswinst per hectare. Ook blijkt uit berekeningen dat zelf bietenrooien met kwalitatief goed materiaal pas rendabel is bij een zeer groot areaal.

Contact: Jos Pauwels
Gelegenheid: IRS Relatiedag

Publicatie:

« Terug naar publicaties

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Bewaaradvies vorst

Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie

Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'

  • 21 nov 12:00 tot 22 nov 12:00 A
  • 22 nov 12:00 tot 23 nov 12:00 A
  • 23 nov 12:00 tot 24 nov 12:00 A
  • 24 nov 12:00 tot 25 nov 12:00 A
  • 25 nov 12:00 tot 26 nov 12:00 A

Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN

Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.

Infectiewaarden stemphylium

Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

 

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)
Cichorei

Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.