donderdag 1 juli 2004
In de rundveehouderij worden rantsoenen steeds meer samengesteld op basis van een evenwichtig aanbod van energie en eiwit voor een goede en optimale pensfermentatie. Door de fermentatiekarakteristieken van pulp te analyseren, kan inzicht worden verkregen in welke mate pulpproducten in een rantsoen ingezet kunnen worden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat pulpbrokken en –krullen sneller worden afgebroken dan perspulp. Ten opzichte van ruwvoeders hebben pulpproducten een snelle en volledige fermentatie. Verder zijn pulpproducten met name ten opzichte van ruwvoeders goede leveranciers van FOS, waaruit relatief veel microbieel eiwit gevormd wordt. Gezien de zeer geringe fermentatieactiviteit en vorming van microbieel eiwit uit gras en graskuil, lijkt bietenpulp een goed product te zijn om energie aan te bieden in de pens op het stikstofrijke gras of kuilgras.
Contact:
Monique Kaemmerer
Uitgave: IRS Jaarverslag 2003
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.