Rhizomanie, opnieuw een bedreiging! Pagina printen

donderdag 8 december 2011

Deze presentatie geeft informatie over de achtergrond van de resistentiedoorbrekende variant van het rhizomanievirus. De kenmerkende symptomen worden getoond. Aangegeven wordt welke typen en varianten het rhizomanievirus kent en waar het in Nederland voorkomt. Het rhizomanievirus komt in heel Nederland voor. De resistentiedoorbrekende variant AYPR is in heel Nederland in grondmonsters aangetroffen en veroorzaakte typische rhizomaniesymptomen in rhizomanieresistenterassen in Flevoland en het zuidwesten. Bemonstering van plekken met en zonder symptomen op hetzelfde perceel geeft aan dat deze variant behoorlijk opbrengst kan kosten. Kenmerkend zijn een lager suikergehalte en een hoger. De resultaten van een veldproef worden behandeld en aangegeven wordt in welke richting gedacht moet worden voor aanvullende resistentie.

Contact: Bram Hanse
Gelegenheid: Suikerbieteninformatiedagen 6 en 7 december 2011

Publicatie:

« Terug naar publicaties

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Bewaaradvies vorst

Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie

Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'

  • 21 nov 12:00 tot 22 nov 12:00 A
  • 22 nov 12:00 tot 23 nov 12:00 A
  • 23 nov 12:00 tot 24 nov 12:00 A
  • 24 nov 12:00 tot 25 nov 12:00 A
  • 25 nov 12:00 tot 26 nov 12:00 A

Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN

Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.

Infectiewaarden stemphylium

Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

 

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)
Cichorei

Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.