donderdag 1 juli 2004
In het kader van voedselveiligheid en het kwaliteitsbeleid in de diervoeding zijn er normen gesteld aan mycotoxine gehalten in de rantsoenen voor vee. In bietenpulpkuilen kan deze gifstof geproduceerd worden door de schimmel Penicillium roqueforti. Uit de resultaten van verschillende monsters blijkt dat deze schimmel inderdaad in staat is toxinen te vormen. Een zuur milieu remt de productie niet. De potentie tot toxinevorming door stammen in bietenperspulp is echter niet significant hoger dan bij de isolaten uit kuilgras en mengvoer. Doordat zich in graskuilen ook nooit problemen hebben voorgedaan is het risico van mycotoxinevergiftiging door het voeren van bietenpulp vrijwel nihil.
Contact:
Monique Kaemmerer
Uitgave: IRS Jaarverslag 2003
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.