donderdag 1 juli 2004
De laatste jaren komen in Nederland gevallen voor van onverklaarbaar slechte opbrengsten en kwaliteit van rassen. Het ziektebeeld wordt gekenmerkt door een vergeling (chlorose) tussen de nerven, die over gaat in het afsterven (necrose) van het blad. De verschijnselen komen voor op percelen met een hoge bietencysteaaltjesbesmetting. Verder werden er ook fusarium en/of verticillium geïsoleerd. Op drie proefvelden werden rhizomanie-, bietencysteaaltjes- en fusariumresistente rassen getoetst. In de kas kon met infectieproeven met fusarium de symptomen van gele necrose worden gereproduceerd. De resultaten duiden erop dat fusarium en bietencysteaaltjes in het ziektecomplex van belang zijn.
Contact:
Hans Schneider
Uitgave: IRS Jaarverslag 2003
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.