Energie- en broeikasgasbalans voor enkele opties van energieproductie uit suikerbiet en bietenblad Pagina printen

vrijdag 1 augustus 2008

Op basis van gegevens van bietenteelt en -verwerking over de periode 2003-2007, afkomstig van IRS en Suiker Unie, zijn door Plant Research International (PRI-WUR) de effecten berekend voor zes verschillende opties van verwerking van suikerbieten op de energie- en broeikasgasbalans.
Uit de studie blijkt dat de productie van ethanol uit suikerbieten voldoet aan de criteria voor duurzaamheid betreffende de broeikasgasbalans. Vergisten van bietenblad heeft een zeer gunstig effect op de broeikasgasemissie.
De onderzochte opties zijn:
1. gangbaar: productie van suiker en perspulp;
2. productie van suiker en vergisten van pulp tot biogas;
3. productie van ethanol en perspulp;
4. productie van ethanol en vergisten van pulp tot biogas;
5. productie van biogas uit bieten;
6. productie van biogas uit bietenblad.
Het energierendement van opties 3 t/m 6 was respectievelijk 53, 68, 78 en 81%.
Het rendement van de broeikasgasreductie van opties 3 t/m 6 was respectievelijk 50, 57, 61 en 96%. Hiermee voldoet de productie van ethanol uit suikerbieten (optie 3 en 4) aan de criteria voor duurzaamheid betreffende de broeikasgasbalans. Vergisten van bietenblad heeft een zeer gunstig effect op de broeikasgasemissie.
De netto-energieopbrengst bij het vergisten van blad (48 GJ/ha) dekt 68% van het totale energieverbruik van de productie van suiker en perspulp volgens optie 1 (71 GJ/ha). Combinatie van optie 2 en 6 geeft een energieoverschot van 11 giga joule per hectare.
De netto-energieproductie en de broeikasgasreductie van optie 4 + 6 overtreft die van de Braziliaanse alcohol uit suikerriet als het ethanoltransport naar Europa wordt meegerekend: lees verder in 'Ethanol from sugarbeet in the Netherlands: promising biofuel yields and GHG emission reduction'.
Lees verder het volledige PRI rapport.


Co-auteur: W.J. Corré & J.W.A. Langeveld
Uitgave: PRI-rapport 197 en Ethanol from sugarbeet in the Netherlands: promising biofuel yields and GHG emission reduction

Publicatie:

« Terug naar publicaties

GewasBeschermingsBulletin suikerbieten

De voorlichtingsboodschap gewasbescherming suikerbieten 2021 is als bijlage bij Cosun Magazine verschenen. Hij is ook dynamisch op de site en in de IRS-app. Als pdf is hij ook beschikbaar. 

Bewaaradvies vorst

Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie

Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'

  • 21 nov 12:00 tot 22 nov 12:00 A
  • 22 nov 12:00 tot 23 nov 12:00 A
  • 23 nov 12:00 tot 24 nov 12:00 A
  • 24 nov 12:00 tot 25 nov 12:00 A
  • 25 nov 12:00 tot 26 nov 12:00 A

Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN

Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.

Infectiewaarden stemphylium

Klik op de kaart om de pagina te openen.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.

 

Suikergehalte bieten per campagneweek (bron: Suiker Unie)
Cichorei

Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.

Toelatingssituatie

De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.