woensdag 8 maart 2006
Er is wereldwijd zorg om bodemverdichting in de akkerbouw veroorzaakt door berijden met landbouwvoertuigen. Afstemming van de machines en berijdingen aan de actuele sterkte van het bodemprofiel is een veelbelovende strategie om bodemverdichting te voorkomen. Het toepassen van lage banddrukken en vermindering van het aantal wielpassages zijn praktische manieren om het risico van bodemverdichting te vermijden. De invoering van het gebruik van zulke systemen door boeren en loonwerkers hangt sterk af van de technische haalbaarheid en de kosten van toepassing. Structuurschade door bodemverdichting, waar ook in de bodem, geeft problemen. Zodra de schade zich uitbreidt tot in de ondergrond nemen de problemen toe omdat het opheffen van de effecten veel moeilijker gaat en tegen aanzienlijk hogere kosten. Daarom zijn strategieën nodig om ondergrondverdichting te voorkómen. Veelbelovende mechanisatie strategieën zijn: (1) bovenover ploegen en (2) toepassing van extra brede banden bij lage banddruk voor alle transport- en oogstwerkzaamheden. Beperking van de banddruk betekent ook een beperking van wiellasten en aslasten. Totdat uitgebreide kwantitatieve informatie beschikbaar komt, bieden de hiergenoemde richtlijnen voorlopig een goede basis om bodemschade door berijden te minimaliseren.
Door: F.G.J. Tijink (IRS), G.D. Vermeulen (WUR) en A.J. Koolen (WUR)
Gelegenheid: Nederlandse Vereniging Techniek in de Landbouw (NVTL)
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.