dinsdag 5 september 2006
In deze presentatie zijn diverse aandachtspunten die van belang zijn voor de bewaring aangesneden. Voor een goede bewaring is het als eerste belangrijk hoe de bieten aan de hoop worden gereden: zo weinig mogelijk beschadigingen, blad en grondtarra. Dit kan door onder goede oogstomstandigheden te rooien met de juiste afstelling van de rooier en bij het storten zoveel mogelijk verdere beschadiging van de bieten te vermijden. De temperatuur in de hoop mag niet te hoog oplopen. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat de bieten niet bevriezen. De vorstwaarschuwingsdienst is daar een hulpmiddel bij. Via de website van het IRS kunt u de vorstkans in de gaten houden. Tot slot zijn er diverse manier om bietenhopen af te dekken. Van incidenteel afdekken met landbouwplastic tot permanent afdekken, met bijvoorbeeld TopTex.
Contact:
Toon Huijbregts
Gelegenheid: Suikerbieteninformatiedagen 24 en 31 augustus 2006
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.