donderdag 30 september 2004
In 2004 zorgden vrijlevende aaltjes, schieters en aardappelopslag voor de grootste problemen. De mate van aantasting verschilt van perceel tot perceel; zo vormden op enkele percelen 90% van de bieten schieters. Voor aardappelopslag is er maar één effectieve vorm van bestrijden: glyfosaat. Inzicht in de besmettingsgraad door regelmatig grondmonsteronderzoek en een gezond bouwplan kunnen problemen met (vrijlevende) aaltjes voorkomen. Door afdoende neerslag bleef de problematiek van bietencysteaaltjes, zoals die zich in 2003 voordeed, uit. De problemen van cercospora en rhizoctonia waren gering. Wel werd er een toename van de bladschimmels meeldauw en roest geconstateerd.
Contact:
Hans Schneider, Jan Wevers
Vakblad: Cosun Magazine, oktober 2004, nr. 7; CSM Informatie, september 2004, no. 545
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.