vrijdag 15 juni 2007
Het project waarbij de bietenteelt op 52 praktijkbedrijven van zaaien tot oogsten is gevolgd, is begonnen aan het tweede jaar. De resultaten van het eerste jaar zijn op een rij gezet en in dit artikel staan de conclusies daaruit in grote lijnen beschreven. Allereerst komt duidelijk naar voren dat de verschillen in suikeropbrengst en saldi tussen bedrijven groter is binnen een specifiek gebied dan tussen de verschillende gebieden. Uit het onderzoek blijkt verder dat vroeg zaaien leidt tot een vroegere gewassluiting en daarmee tot een hogere suikeropbrengst. 50% van de percelen in het project waren besmet met witte bietencysteaaltjes, wat aantoonbaar opbrengst heeft gekost. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat overblijvend onkruid en het niet of onvolledig bestrijden van bladschimmels suikeropbrengst kost en dat de verschillen in oogstverliezen tussen bedrijven erg groot zijn. Lees meer hierover in dit artikel.
Contact:
Jos Pauwels
Vakblad: Cosun Magazine, juni 2007, nr. 4
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.