woensdag 27 januari 2021
De bladschimmel cercospora heeft afgelopen seizoen veel schade aangericht bij suikerbieten. Volgens Cosun Beet Company zijn er weinig percelen in Nederland waar de schimmel niet is gevonden. Een aantasting gaat vooral ten koste van de suikerproductie, omdat het blad afsterft en de biet dan weer nieuw blad gaat vormen. Een aantasting kan wel 40% suikeropbrengst kosten. Aantasting door cercospora is een van de redenen dat de suikergehaltes van de aan Cosun geleverde bieten in de laatste campagne op een extreem laag niveau liggen.
De bladschimmel cercospora in suikerbieten is met alleen chemie niet meer onder controle te houden. Middelen worden minder effectief. Rassen met hoge bladgezondheid helpen opbrengstderving te voorkomen. Luuk Meijering heeft voor Boerderij een artikel geschreven naar aanleiding van een presentatie van en interview met Bram Hanse (IRS).
Contact:
Bram Hanse
Uitgave: 26-01-2021
Vakblad: Boerderij 106, nr.18, pag.54-57, 26-01-2021
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.