donderdag 15 oktober 2020
De manier waarop de hoofdgrondbewerking, voorafgaand aan de bietenteelt, wordt uitgevoerd, heeft geen directe invloed op de opbrengst. Op een toenemend areaal wordt de grond minder bewerkt en blijft een groenbemester tot na de winter staan. Dit zorgt voor een goed doorwortelde bouwvoor en gaf dit voorjaar in veel situaties een voordeel ten opzichte van in het najaar geploegde percelen. Op stuif- of slempgevoelige gronden is het bijkomend voordeel dat de risico’s op stuifschade of korstvorming beperkter zijn. Bij een n iet-kerende grondbewerking is er meer kans op schade bij bieten door mogelijke bodemwerking van een herbicide in de vorige teelt. Daarom is het belangrijk om de voor- en nadelen van de bewerking in kaart te brengen.
Contact:
André van Valen, Sjef van der Heijden
Uitgave: 17-10-2020
Vakblad: IRS Informatie in Cosun Magazine, nr. 5, pag. 12-13, oktober 2020
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.