maandag 24 juni 2019
Bij zeer hoge besmettingen met witte bietencysteaaltjes (> 1.500 eieren en larven/100 ml grond), kan met name in droge jaren veel schade ontstaan. Ook bij partieel resistente en tolerante suikerbietenrassen kunnen de aaltjes bij een hoge druk schade veroorzaken. Dit hebben we in 2018 regelmatig waargenomen. Daarom is het belangrijk de besmetting te blijven volgen en bij een hoge besmetting uit te wijken naar een ander perceel. In de applicatie ‘Witte bietencysteaaltjesmanagement’ op www.irs.nl kunt u op basis van uw eigen bouwplan zien welke gewassen de bietencysteaaltjes vermeerderen en welke juist zorgen voor een vermindering van het aaltje. Het model voorspelt de mate van besmetting en de gevolgen voor de financiële opbrengst.
Contact:
Linda Frijters
Uitgave: 25-06-2019
Vakblad: IRS Informatie in Cosun Magazine, nr. 3, pag. 15, juni 2019
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.