donderdag 9 december 2010
In 2008/2009 en 2009/2010 is Europees onderzoek naar de bewaarbaarheid van suikerbietenrassen uitgevoerd. Ook is een inventarisatie gemaakt van ervaringen met het bewaren van bieten tijdens de winter 2008/2009. Hieruit blijkt dat bieten bewaren letterlijk een koud kunstje is, maar figuurlijk zeker niet. Hoewel er verschillen zijn in bewaarverliezen tussen rassen, hebben onderstaande factoren meer invloed. Voor een goede bewaring is het van belang dat de bieten goed ontbladerd, niet te diep gekopt en met weinig tarra en beschadigingen worden geoogst en vervolgens vorstvrij, koel en droog bewaard. Diverse afdeksystemen zijn mogelijk, waarbij de temperatuur in de hoop in de gaten moet worden gehouden. Bij oplopende temperaturen is ventilatie noodzakelijk, zodat de temperatuur in de hoop onder 10C blijft. In deze presentatie vindt u een overzicht van de verschillende afdeksystemen.
Contact:
Toon Huijbregts
Gelegenheid: Suikerbieteninformatiedagen 7 en 8 december 2010
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.