vrijdag 11 maart 2016
Schema bodemschimmels
Het bodemschimmelschema is door Wageningen UR (Praktijkonderzoek Plant & Omgeving) hetzelfde opgezet als het aaltjeswaardplantschema en het bodemplagenschema. De kleur in de vakjes geeft aan hoeveel schade verwacht kan worden als er geen bestrijding wordt toegepast. De symbolen geven aan of een bodemschimmel vermeerdert op een bepaald gewas en in welke mate dat gebeurt. Belangrijke bodemschimmels in de bietenteelt, zoals aphanomyces, phoma (Phoma betae), rhizoctonia (Rhizoctonia solani AG2-2) en verticillium zijn te vinden in het schema.
Achtergrondinformatie
In de ‘Het bodemschimmelschema - Vernieuwd schema, 2016’ is achtergrondinformatie te vinden over de verschillende bodemschimmels. Een overzichtelijk bodemschimmelschema biedt de teler mogelijkheden om op een snelle wijze met het schimmelcomplex in zijn gewassen om te gaan en te schakelen op basis van een te verwachten ziektedruk en de te telen gewassen. Via bouwplan en vruchtwisseling de ziektedruk laag houden biedt mogelijkheden om milieuvriendelijke en duurzame beslissingen te nemen omtrent de aanpak van bodemgerelateerde ziekten. Voor het maken van een dergelijk schema is gebruik gemaakt van de kennis over de levenscyclus van de ziekten, de rol van de bodem hierin, waardplantgeschiktheid en schadegevoeligheid van het gewas. Een overzichtelijk bodemschimmelschema – waarin op dit moment nog wel kennis ontbreekt – zal leiden tot een efficiëntere aanpak van bodemplagen.
Het bodemschimmelschema en deze rapportage is samengesteld door Wageningen UR (Praktijkonderzoek Plant en omgeving) in opdracht van en is gefinancierd door het Productschap Akkerbouw en Productschap Tuinbouw. Het IRS heeft een bijdrage geleverd voor de bietengerelateerde bodemschimmels.
Contact:
Bram Hanse
Uitgave: 31-01-2016
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.