donderdag 11 december 2014
In deze presentatie wordt in gegaan om de vijf bladschimmels in suikerbieten die bestreden moeten worden om opbrengstderving tegen te gaan. Dit zijn cercospora, stemphylium, ramularia, roest en meeldauw. Bij alle vijf ligt de schadedrempel bij het vinden van de eerste vlekjes of aantasting. De werking van de bladschimmelwaarschuwingsdienst wordt uitgelegd. Deze service assisteert op belangrijke momenten in het seizoen om telers te herinneren om te gaan waarnemen in het gewas. Vervolgens worden enkele details belicht over het waarnemen en de wijze waarop dit het beste gedaan kan worden. Uit de waarnemingen blijkt of een eerste en later in het seizoen een vervolgbespuiting gerechtvaardigd is. Afgesloten wordt met de details betreffende de middelen en het advies om middelen af te wisselen in het seizoen en tussen seizoenen.
Contact:
Bram Hanse
Gelegenheid: Suikerbieteninformatiedagen 9 en 10 december 2014
Publicatie:
Bepaal het bewaaradvies VORST voor uw locatie
Code bewaardavies VORST voor 'Lelystad'
Advies wel/niet afdekken met WINDDICHTE MATERIALEN
Het Bewaaradvies VORST suikerbieten is vanochtend om 9.00 uur vastgesteld met de op dat moment geldende weersverwachting. Zie datumcode linksonder in de kaart.
Wordt de kaart niet goed weergegeven, klik dan op deze link.
Naast de suikerbietenteelt is het IRS ook actief in onderzoek en voorlichting voor de cichoreiteelt. Het onderzoek is onder andere gericht op de onkruidbestrijding, rassen en zaadkwaliteit. Alle informatie over de cichoreiteelt, zoals actuele berichten en teeltinformatie, is te vinden op www.cichorei.nl.
De lijst van in suikerbieten toegelaten gewasbeschermingsmiddelen is geactualiseerd en is te raadplegen op onder andere de IRS-site: www.irs.nl/toelatingssituatie. Deze lijst wordt geactualiseerd door de BO Akkerbouw.